Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
CERAMICA MIRAGE Vaurien Class European Championship 2002
 
      Lipno, Černá v Pošumaví 29.6. ? 1.7. 2002
Dnes, v sobotu 29.6. 2002, po slavnostním zahájení byla ve 14 hodin odstartována první rozjížďka CERAMICA MIRAGE Mistrovství Evropy třídy Vaurien 2002 na Lipně.

 
Povětrnostní podmínky jsou výborné, fouká stálý západní vítr o rychlosti 12 m/s. Závodu se účastní 39 lodí, z toho je 20 českých. Ostatní posádky tvoří závodníci ze Slovenska, Holandska, Německa, Španělska, Itálie a Portugalska. Kategorie žen je obsazena 11ti posádkami a juniorské kriterium splňuje 10 lodí.

Závod je vypsán na 6 základních rozjížděk. Podle dojezdů v základních rozjížďkách bude 10 nejlepších lodí bojovat o celkové pořadí ve dvou finálových, které se pojedou v pondělí kolem 14té hodiny v blízkosti břehu. Finálové rozjížďky budou i v kategorii žen a juniorů, kde se utká 6 nejlepších žen a 6 nejlepších juniorů. Finálové rozjížďky budou ze břehu živě komentovány.Hlavní rozhodčí Marek Pavlovský navrhl trojúhelníkový tvar tratě na 3 kola s dojezdem do cíle na boční vítr se spinakrem. Ve druhém kole se neobjíždí všechny bóje, ale jedna se vynechává a jede se tzv. karusel.

V první rozjížďce si výborně vedla španělská posádka E.B.Alonso-M.A.Zarate, která tuto rozjížďku téměř bez ztráty vedení vyhrála. 2. místo ? sourozenci Gietema z Holandska a na 3. místě dojeli španělští junioři J.G. Echeandia-M. Echeandia. Z našich lodí nejlépe dojeli Ladislav Smutný-Šárka Sobotková na 4. místě a hned za nimi na 5. místě Martin Knetig-Ivo Mayerberg. Naše velká naděje Jakub Kozelský a Martin Čagan bohužel v prvním kole roztrhali spinakr a rozjížďku nedokončili, když museli vzdát ze 4. místa na trati. Po výměně materiálu na břehu již k další rozjížďce nastoupili.

Druhá rozjížďka dopadla pro část závodníků poněkud nešťastně. Po otočení první traťové bojky si asi 15 lodí na čele spletlo směr a vynechalo druhou značku dráhy. Tuto ztrátu už většinou nedohnali a hodně závodníku této skupiny vzdalo. Pro naše barvy byla rozjížďka úspěšná. Vyhrála posádka Kozelský-Čagan, druhé a třetí místo i přes náročné povětrnostní podmínky obsadily ženské posádky. 2. byla česká posádka Markéta Kozelská-Tereza Jakešová, na 3. místě dojely Holanďanky Natalia Rimmeg-Christine Guba.

Večer ve 20 hodin byl zahájen v hangáru loděnice Welcome drink.

Na zítřek je na 10 hodin naplánován start další rozjížďky a předpokládá se, že se ujedou 3 rozjížďky během dne.

Helena Pavlíková, tisková mluvčí

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>