Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Předseda ČOV Jirásek by rád v čele MOV viděl Belgičana Roggeho
 
      PRAHA 12. července - Osmapadesátiletý belgický sportovní diplomat Jacques Rogge, jeden z pěti kandidátů na funkci šéfa Mezinárodního olympijského výboru po odstupujícím Juanu Antoniu Samaranchovi, by byl podle předsedy ČOV Milana Jiráska ideální osobou v čele MOV. Jirásek to ČTK řekl před odletem české delegace do Moskvy, dějiště 112. zasedání Mezinárodního olympijského výboru.

 
Jeho hlavními programovými body jsou páteční volba hostitele Letních olympijských her v roce 2008 a pondělní korunovace nového předsedy MOV. "Nejsem členem MOV a nemám tudíž hlasovací právo, nicméně osobně bych nejraději viděl na místě nového předsedy Jacquese Roggeho," pravil šéf ČOV. "Olympijské hnutí zná od píky jako aktivní závodník. Opakovaně pracoval jako šéf misí a působil také jako předseda koordinační komise OH v Sydney, které po rozpačitém začátku nakonec dotlačil k velkému úspěchu.
Nyní má podobný úkol před olympiádou v Aténách, kde je situace při rozjezdu podobná," vyzdvihl Jirásek kvality někdejšího úspěšného jachtaře. Ocenil rovněž, že Rogge hovoří mnoha světovými jazyky a je inteligentní a uvážlivý. Vedle Roggeho mají zájem vystřídat Samaranche v čele olympijského hnutí ještě Korejec Kim Un-yong, Kanaďan Dick Pound, bývalá americká veslařka Anita DeFrantzová a někdejší maďarský šermíř Pál Schmitt.
Největší šance na zvolení mají podle znalců dlouholetý funkcionář Kim Un-yong, marketingový šéf MOV Pound a právě Rogge. Volbě Samaranchova nástupce bude už v pátek předcházet vyřešení tajenky ohledně hostitelského města olympijských her v roce 2008, o jehož pořadatelství se ucházejí Paříž, Peking, Ósaka, Toronto a Istanbul. Jiráskovi by se nejvíce zamlouvala francouzská metropole. "Bylo by to pro nás nejlevnější," vysvětlil stručně. "Skutečností však je, že řada olympijských podniků byla nebo v nejbližší době bude v Evropě, takže se zdá, že je na řadě Peking." Předseda ČOV ale zároveň přiznal, že existující problémy v oblasti lidských práv v něm vyvolávají smíšené reakce. "Cítím trochu mrazení v zádech, když si uvědomím, že v roce 1936 stál Hitler na olympijské tribuně a bylo mu to posvěceno. Ani v případech Soulu 1988 a Moskvy v roce 1980 nebyl uchazeč takzvaně čistý, ale olympijské hry se nepřidělují vládě či režimu," míní. Pro Čínu podle něj mohou hry znamenat mnoho v otázce otevření světu. "Olympijské myšlenky se tam dotknou stamiliónů lidí. V tom zase vidím jednoznačně pozitivum," uvedl Jirásek. Předsedu ČOV čekají na shromáždění celosvětového olympijského hnutí v Moskvě setkání s kolegy visegrádské čtyřky, všechno však na neoficiální bázi a spíše společenského charakteru. Vizi možnosti konání olympijských her v Praze nepovažuje Jirásek za utopii. "Dnes se nám to tak možná může jevit, ale v horizontu patnácti nebo dvaceti let třeba budeme schopni i tuto největší sportovní událost uspořádat," míní. "Důležité je, že tato myšlenka zde zapustila své kořeny a jejím hlavním smyslem je, abychom do budoucna nějakou neuvážlivou výstavbou příští generaci organizaci her neznemožnili. A ani není nutné mít moře. Jachtařské soutěže bychom mohli uspořádat například na Lipně," dodal Jirásek.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>