Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Michael Maier znovu bojoval s elitou v Americkém poháru
 
      7. září - MALMÖ (Švédsko) Další měření sil s absolutní jachtařskou elitou má za sebou Michael Maier. Jako člen posádky italské lodě +39 absolvoval ve švédském Malmö šesté a sedmé kolo kvalifikace pro Americký pohár, v nichž jeho tým obsadil sedmé a osmé místo.

 
Maierova loď překvapila i několika úspěchy proti favorizovaným a zkušenějším týmům, jako například Novému Zélandu. "Zlepšujeme se, ale máme ještě hodně co dohánět. Víme, že šanci na vítězství nemáme velkou, ale na druhé straně člověk při závodění nikdy neví," řekl ČTK po soutěži v Malmö Maier, který je prvním českým zástupcem v klání "jachtařské formule 1".

Největší boj o vítězství svedly podle očekávání posádka švýcarské lodi Alinghi, která bude vítězství v poháru obhajovat, a americká loď BMW Oracle. Ta je mezi dvanácti startujícími největším kandidátem na místo konečného vyzyvatele. Alinghi v obou kolech své soupeře porazila. Maier působí v posádce lodi +39 od letošního roku. Do italského týmu Maier dostal díky svým výkonům a kontaktům při závodech olympijské třídy Finn. Celkem třikrát startoval na olympijských hrách i proti svým nynějším kolegům - kapitánem +39 je Maierův přemožitel a držitel zlaté medaile ze Sydney Iain Percy. Už sám start v Americkém poháru považuje Maier za vrcholný úspěch své dosavadní kariéry.

Sedmé kolo kvalifikace, skládající se z pěti rozjížděk, muselo být kvůli slabému větru v mořském průlivu Öresund mezi Malmö a Kodaní o dvě rozjížďky zkráceno. Za dva týdny zažili účastníci soutěže velmi proměnlivé povětrnostní podmínky, od bouřek a vichřic až po zcela klidné moře. Zatímco Americký pohár se jezdí již od roku 1851, v Evropě se v tomto čtyřletém kvalifikačním období závodí vůbec poprvé. Právo uspořádat tuto prestižní soutěž na svém území má totiž loď, která titul obhajuje, což je momentálně švýcarská Alinghi. Vzhledem k tomu, že Švýcarsko není přímořským státem, je domovským přístavem Alinghi španělská Valencie, která v roce 2007 uvidí i své první velké finále. Kvalifikační kola se konají i ve Švédsku a ve Francii. Až do roku 1983, tedy po více než 130 let od svého založení, zůstával Americký pohár záležitostí čistě americkou a žádné zahraniční lodi se jej nikdy nepodařilo dobýt. Zvratem bylo vítězství Austrálie, na něž pak v roce 1995 navázal Nový Zéland. Alinghi se stala prvním evropským vítězem v roce 2003. Zatímco závod Amerického poháru je ve světě pod plachtami považován za obdobu formule 1, závod kolem světa, který na podzim odstartuje pod názvem Volvo Ocean Race ze Španělska, je přirovnáván k obdobě Rallye Paříž-Dakar. Třetím vrcholem závodního jachtingu jsou olympijské hry. Ještě nikdy v historii se žádnému jachtaři nepodařilo zvítězit ve všech třech soutěžích.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>