Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Michael Maier se učí jezdit na velké lodi pro Americký pohár
 
      15.října - Michael Maier má za sebou první testovací závod na Americký pohár. Premiéru v elitním osmičlenném poli ve Valencii okusila celá posádka italské lodi +39 Challenge a nikomu příliš nevadilo, že vyhráli pouze dvě rozjížďky a skončili sedmí.

 
Osazenstvo lodi je složeno převážně z jachtařů třídy Finn a Americký pohár je pro většinu z nich novinkou. Proto berou zkušební závody jako možnost se sehrát a naučit novému řemeslu. "Děláme dětské chybičky. Ostatní lodě mají borce, kteří to jezdí deset dvanáct let. My nemůžeme přijít a z fleku jim to natřít," řekl Maier ČTK.

Na vytříbení techniky mají čas, neboť Pohár vyzyvatelů Luis Vuitton i Americký pohár jsou na pořadu až v roce 2007. Vznik lodi +39 Challenge inicioval Ital Luka Devoti, kapitánem je olympijský vítěz Iain Percy z Velké Británie. "Nemá to ještě v ruce, ale tuhle loď zvládnout je strašně těžké," řekl Maier. Problémy měli na startech, jednou dokonce úplně zůstali stát na místě, i když foukal vítr rychlostí dvacet uzlů. "Udělali jsme smyk, pak museli couvnout, no bordel," popsal Maier. Posádka se každou jízdou více sehrává a podle Maiera už loď šlape jako mašina. "Na lodi už nepanuje chaos jako v Palermu," vzpomněl si Maier na začátky v Itálii. "Nikdo to neuměl, ale každý se na svém místě zaučil a fungujeme.

Nyní je na taktice a kormidlování, abychom jezdili ještě rychleji," řekl Maier. Z týmu už odešel Francouz Xavier Rohart. "Někdo prostě nezapadne, ale to je normální," tvrdí Maier. Družstvo je plné mistrů světa a olympijských vítězů. "To je sice hezký, ale tady platí jiná pravidla a všichni se přizpůsobili," řekl Maier. Pozice čtyřicetiletého Maiera je u hlavní plachty. Je jedním ze dvou grinderů, v překladu brusičem a dříčem. "Má na starosti nastavení hlavní plachty, stojí u rumpálu a povoluje nebo natahuje," vysvětlil ČTK rozhodčí Marek Pavlovský. V oficiálním popisu lodi Amerického poháru se grinder nazývá motorem lodi. "Po jedné rozjížďce jsem byl úplně mrtvej. Je to tak fyzicky náročný, že si to nedovedeš představit," řekl Maier. Maier se uvedl dobře i v soutěži grinderů. "Byl to hec," řekl Maier, ale těšilo ho, že mezi zkušenými mazáky skončil druhý. "Docela jsem to roztočil a někteří borci mrkali. Ne že bych udělal super výkon, ale docela to šlo".

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>