Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenku Šmídovou poveze na olympiádě 'Létající Bobina'
 
      8. července- Lenka Šmídová, česká medailová naděje pro olympiádu v Aténách, má měsíc před začátkem letních her vybraný materiál.

 
V rámci červnové přípravy v Řecku testovala plachty, zvolila stěžeň a nyní ji čeká olympijská generálka - na mistrovství světa třídy Evropa v Itálii již pojede na nové lodi pojmenované 'Flying Bobina'. Šmídová již pět dnů trénuje na Sardinii, kde se v okolí Cagliari šampionát uskuteční, a to velmi nezvykle měsíc před olympiádou. "Jezdíme společně s mladými hochy a ti mohou jet až po škole o prázdninách," vysvětlila Lenka v rozhovoru s ČTK. "Nemá to takovou hodnotu jako v neolympijském roce, ale stejně to něco znamená. Medaile má obrovskou cenu. Beru to jako samostatný závod, ale vše dělám s ohledem na olympiádu, kde chci mít vše perfektní. Mám co pilovat v rámci závodění a taktizování," řekla Šmídová. Na mistrovství pojede poprvé na nové lodi, která je upravena podle pravidel platných zatím pouze pro olympiádu. "Je výborná," pochvalovala si. Vyhrála na ní první tréninkovou rozjížďku, kterou absolvovala a v přípravném závodě pak další. "Zdá se, že loďka jede dobře. Doufám, že bude poslouchat," přála si a hned také vysvětlila, jak loď přišla ke svému jménu. "Bobina je přezdívka naší mámy. A mně i sestře v mládí říkali malá Bobina," prozradila Šmídová. Loď si nechala speciálně upravit v Sušici. "Od jednoho moc šikovného pána," jmenovala Ondřeje Uhra, který pracoval na detailech. Srovnal do přesné osy stěžeň s ploutví a kormidlem, upravil patku stěžně a závěsy kormidla. "Aby sedělo bez minimálního pohybu a vibrací. Udělal mi novou ploutev s jiným profilem, než se běžně prodává. Je to skvělé," rozplývala se.

Celý červen strávila Šmídová v Aténách. Zvykala si na budoucí olympijské prostředí, vítr, mořské vlny a proudy. "Hlavně jsem chtěla vybrat materiál a to se mi podařilo," řekla sedmá jachtařka z olympiády v Sydney. Ze šesti plachet zatím vybrala tři, těsně před olympiádou ještě jednu vyřadí. "Podle prognózy větru na srpen," vysvětlila. I stěžně poveze do Atén dva, ale už teď se rozhodla pouze pro jeden. "S ním chci odjet všechno, aby to nebylo moc komplikované. Je složité to měnit," uvedla. Šmídovou nemile překvapilo, že voda v Řecku je špinavější než před rokem. "Přijde mi, že tam plave strašného svinstva. Často najedete do igelitového pytlíku a loď se totálně zastaví. To je změna k horšímu. Měli by to vyčistit," zlobila se. Při pobytu v dějišti her vyzkoušela ubytování blízko jachtařského klubu. Původně si byt zajistila sama, ale majitelka pětinásobně zdražila pronájem. "Nové bydlení mi sehnala česká atašé v Aténách," poděkovala Annabele Stenguové. Mistrovství světa v Cagliari začne v pondělí 12. července a vyvrcholí o šest dnů později. Po šampionátu se Šmídová přesune na týden po dlouhé době domů a pak už zamíří na olympiádu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>