Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtařský závod Sydney - Hobart vyhrála australská Skandia
 
      Australská loď Skandia vyhrála 58. ročník jachtařského závodu ze Sydney do Hobartu. Její majitel a kapitán Grant Wharington se tak při šestnáctém startu konečně dočkal vytouženého triumfu.

 
Jeho posádka odsunula v dramatickém závěru na druhé místo novozélandskou Zanu. Skandia do cíle dorazila v neoficiálním čase dva dny, 15 hodin a 14 minut, což je o téměř čtyřiadvacet hodin horší čas, než je rekord závodu. Ten drží dánská loď Open Nokia, která před čtyřmi lety urazila 630 námořních mil za jeden den, 19 hodin a 48 minut.

Posádky obou favorizovaných lodí byly po celý závod od sebe v takových vzdálenostech, že neměly přehled o tom, jak si vede jejich rival. Zana se dostala do čela průběžného pořadí krátce po startu, ale pak už tradičnímu jachtařskému klání dominovala Skandia. Do cíle v Hobartu nedorazila jachta Nicorette, která závod vyhrála před třemi lety. Její majitel a kapitán Fin Ludde Ingvall měl znovu políčeno na vítězství a najal kvůli tomu novou posádku v čele s bývalým vítězem Amerického poháru Willem McCarthym. Krátce po sobotní půlnoci středoevropského času ale Ingvall oznámil, že se zlomil nový kýl a poničil trup lodi. Nicorette byla v té době na průběžném čtvrtém místě.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>