Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Novozélanďané postaví do finále Amerického poháru novou loď
 
      Novozélandští jachtaři nechtějí ponechat nic náhodě a do finále Amerického poháru proti švýcarskému týmu Alinghi postaví nejnovější loď. Obhájci trofeje minulý týden pečlivě testovali dvě lodě s označením 82 a 81.

 
Na první pohled se od sebe neliší, ale experti tvrdí, že novější jachta s číslem 82 je prý o něco rychlejší. Finále soutěže o nejstarší sportovní trofej na světě odstartuje tento týden; o vítězi rozhodne devět rozjížděk.

Obě novozélandské lodě mají podle agenturních zpráv zcela nový tvar trupu, který má celkově rovnoměrný ponor a díky tomu je i rychlejší. Jachta s číslem 81 byla vyvinuta loni v srpnu, její další variace o dva měsíce později. "Lodě se od sebe liší jen v malých detailech. Po testech jsme se rozhodli, že finále pojede novější loď s číslem 82," uvedl designér a navigátor novozélandského týmu Mike Drummond.

Švýcaři závodí s lodí s označením SUI-64, která cestou do finále porazila v Poháru Louise Vuittona loď amerického miliardáře Larryho Ellisona 5:1. Kapitán obhájců trofeje Dean Barker doufá, že s novou lodí uspěje. Obě jachty, které minulý týden testoval, se prý zdály být minimálně srovnatelné s lodí, s níž Novozélanďané v roce 2000 poprvé obhájili titul v duelu s italskou Pradou.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>