Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Komisí vybraný lodní dopravce na Vranově chce vyjet již na jaře
 
      Novým provozovatelem lodní dopravy na Vranovské přehradě na Znojemsku bude firma ITVV. O rozhodnutí výběrové komise, která se rozhodovala mezi nabídkami čtyř firem, ČTK dnes informoval mluvčí Povodí Moravy Václav Košacký. Možnost více provozovatelů plavby komise zavrhla. Vybraná společnost chce zahájit vyhlídkové plavby se dvěma plavidly již na jaře.

 
Komise byla složená z představitelů Povodí Moravy, Vodárenské společnosti, znojemského okresního úřadu a Sdružení obcí Vranovska. "Bodovala žadatele podle 27 kritérií - zejména hygienických či například organizovanosti přístavišť. Nesmí docházet ke znečišťování vody odkapávající naftou, musí být vyřešeno i kam odkládat odpadky," uvedl Košacký. Společnost ITVV počítá s investicí v řádu desítek miliónů a s její návratností za více než deset let.
"Pokud se podaří podepsat všechny smlouvy do 12. listopadu, dokázali bychom vyjet se dvěma loděmi již na začátku příští turistické sezóny," řekl ČTK Petr Kofroň, který je společností ITVV pověřen řízením projektu lodní dopravy na Vranově. Firma podle něj počítá se stavbou moderních dvoupalubových lodí pro 150 lidí u českého výrobce a vybudováním přístavišť v rozsahu, jaký byl na Vranově před více než deseti lety. "Možnost plavit se až na Farářku budou zřejmě komplikovat sedimenty na dně, ovšem chceme jezdit od hráze nejméně na Chmelnici," řekl Kofroň. Zájemci tak nepřijdou o možnost výletu lodí na hrady Bítov a Cornštejn. Mezi odmítnutými zájemci jsou i bratří Pátí, kteří letos podnikli po přehradě zkušební jízdy s bývalým převozním prámem, přestavěným na kolesový parník Znojmo. Lodní dopravu na Vranovské přehrad zrušilo v červenci 1992 ministerstvo životního prostředí, neboť znečišťovala přehradu, sloužící jako zdroj pitné vody. Hladinu přehrady tehdy brázdily výletní hydrobusy Vranov a Košice.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>