Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Operace vyzdvižení jaderné ponorky naráží na problémy
 
      Úsilí mezinárodního týmu o vyzvednutí ruské jaderné ponorky Kursk ze dna Barentsova moře dnes narazilo na nečekané technické potíže, když se potápěčům nedařilo vyčistit otvory, jimiž budou protažena tažná lana. Bylo to dnes oznámeno v Moskvě.

 
Nizozemské konsorcium Mammoet-Smit International, které pracuje na vyproštění Kursku, se pokusilo vyčistit otvory v trupu poškozeného plavidla výkonným robotovým zařízením, avšak nepodařilo se jim prorazit hustou síť trubek mezi dvojitým pláštěm ponorky. Potápěči se proto uchýlili k tradičnímu ručnímu vrtání. Loď měla být původně vyzdvižena ze stometrové hloubky v mořském dně 15. září, ale kvůli velmi náročné a pracné přípravě byl termín odložen na tuto sobotu. Podle dnešní informace agentury ITAR-TASS však "obrovské problémy, se kterými se potápěči setkali při čištění technologických otvorů, neumožňují pokračovat v práci plánovaným tempem". Opodál v moři čeká mamutí prám Gigant-4, s jehož pomocí má být havarovaná ponorka s jadernými reaktory vytažena na hladinu. Prám se přiblíží k místu potopení Kursku teprve tehdy, až potápěči svou práci dokončí.
Jakmile budou otvory v trupu lodi volné, budou jimi provlečena speciální ocelová lana, za něž 26 hydraulických jeřábů upevněných na Gigantu-4 vyzvedne ponorku na hladinu. Vyzvednutí samo potrvá dvanáct hodin a předpokládá dobré počasí. Ponorka bude připevněna ke dnu prámu a odtažena do suchého doku poblíž přístavu Murmansku. Tam vojáci vyprostí zbývající mrtvé námořníky a také 22 protiponorkových raket Granit. Už předtím byla odříznuta příď plavidla, ve které se mohou skrývat nevybuchlá torpéda. Příď zatím zůstane na mořském dně. Ponorka Kursk se za nevyjasněných okolností potopila loni 12. srpnu a pohřbila na mořském dně všech 118 námořníků. Na velmi náročné a částečně i nebezpečné operaci spojené s jejím vyzdvižením se z ruské strany podílí 1500 dělníků, techniků a vědců; nizozemská společnost Mammoet, která se smluvně zavázala vynést Kursk na hladinu, zaměstnává na tomto úkolu dalších 900 lidí. Operace má stát 130 miliónů dolarů.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>