Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Rusko se pokusí vyzvednou Kursk
 
      Rusko se příští týden pokusí vyzvednout ze dna Barentsova moře vrak jaderné ponorky Kursk. Na této velmi náročné a částečně i nebezpečné operaci se z ruské strany podílí 1500 dělníků, techniků a vědců a nizozemská společnost Mammoet, která se smluvně zavázala Kursk vynést na hladinu, zaměstnává na tomto úkolu dalších 900 lidí. Operace bude stát 130 miliónů dolarů.

 
Vyprošťování ponorky, které má začít 25. září, bude na místě sledovat vrchní velitel ruského vojenského námořnictva Vladimir Kurojedov a také místopředseda vlády Ilja Klebanov. Do suchého doku v Rosljakovu u Murmanska bude vrak přepraven asi do 5. října. Ponorka se potopila loni 12. srpna po několika výbuších, jejichž příčina dosud není známa, a pohřbila na mořském dně všech 118 námořníků. Někteří odborníci soudí, že plavidlo šlo ke dnu po výbuchu torpéd uložených v jeho přední části. Kursk, dlouhý 150 metrů a vážící 18.000 tun, měl dva jaderné reaktory, ale jaderné zbraně v něm údajně nebyly. Místo katastrofy leží sto kilometrů od ruského severního přístavu Murmansku. Tam bude také ponorka po vyproštění ze dna převezena.
Podle místopředsedy vlády Ilji Klebanova, který má celou operaci na starosti, by měl být Kursk vyzdvižen příští týden v úterý. Mluvčí firmy Mammoet však řekl, že pravděpodobnější termín je čtvrtek. Ponorka, ležící ve stometrové hloubce, bude vyzvednuta pomocí 26 jeřábů a připoutána k mohutnému prámu Gigant-4, zvlášť zkonstruovanému pro tento účel. Prám připluje na místo havárie 23. září. Podle oficiálních činitelů je možnost nové katastrofy, způsobené například únikem radioaktivity nebo výbuchem na palubě lodi, nulová. Demontáž ponorky bude trvat asi devět měsíců. První etapa v loděnici Rosljakovo u Murmansku potrvá 90 dní, druhá se uskuteční v loděnicích ve Sněžgorodsku a vyžádá si 190 dní. Při této druhé operaci bude z vraku vyňato jaderné palivo a bude vyříznut celý jaderný úsek. Na otázku novinářů, jaká je šance na odhalení prvotní příčiny katastrofy Kursku, Klebanov nevyloučil, že příčina nebude zjištěna ani po vyzvednutí plavidla a po prozkoumání všech jeho částí. V Murmansku bylo dnes otevřeno tiskové středisko, ve kterém se akreditovalo 1150 ruských a zahraničních novinářů.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>