Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Potápěči vyvrtávají poslední otvor do jaderné ponorky Kursk
 
      Mezinárodní tým potápěčů, který už několik týdnů pracuje v Barentsově moři, dnes začal vyvrtávat poslední otvor do trupu ruské jaderné ponorky Kursk. Šestadvaceti otvory budou protažena speciální ocelová lana, na kterých bude plavidlo vytaženo na hladinu. K místu havárie ponorky, která se z dosud nevysvětlených příčin potopila loni v srpnu, mezitím míří nákladní loď se zařízením potřebným k odříznutí první části ponorky od zbytku plavidla.

 
Loď vyplula z norského přístavu Kirkenes a na místo má dorazit ve středu. Sdělil to dnes v Moskvě mluvčí ruského námořnictva Igor Dygalo. Přední část ponorky, která byla poškozena explozí, nebude vyzvednuta z mořského dna, protože hrozí nebezpečí, že v ní ještě mohou být nevybuchlá torpéda. Při katastrofě Kursku loni v srpnu zahynulo všech 118 námořníků.
Podle mluvčího nizozemské společnosti Mammoet, která řídí vyprošťovací práce na Kursku, ruské námořnictvo vylučuje, že by při vyzdvižení ponorky hrozilo nebezpečí výbuchu. "Přesto však autoři projektu soudí, že i kdyby došlo k explozi, její důsledky nebudou katastrofální," řekl mluvčí. Podle plánu má být ponorka vyzvednuta na hladinu 15. září. Potom bude přepravena do přístavu Murmansk. Ruská vojenská loděnice v Severodvinsku postavila pro firmu Mammoet dva námořní pontony, které mají být podle smlouvy dopraveny k místu havárie ponorky nejpozději 15. září. Pontony měly být vypraveny dnes, avšak společnost Mammoet požádala ruskou stranu, aby vyslání pontonů ke Kursku odložila, protože nelze zajistit jejich spolehlivou ochranu. Pontony budou proto vypraveny 10. září a jejich cesta k ponorce, dlouhá 1500 kilometrů, potrvá tři nebo čtyři dny. Pontony, jež jsou majetkem firmy Mammoet, se zapojí do poslední fáze vyzvednutí ponorky: dopraví do doku v Murmansku loď Gigant-4, k jejímuž dnu bude ponorka připevněna.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>