Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Šéf labské plavby: Když nepomohou banky, podáme návrh na konkurs
 
      DĚČÍN Pokud se věřitelské banky nedohodnou na pomoci Československé plavbě labské (ČSPL) i bez účasti státu, vedení podniku podá na plavební společnost návrh na prohlášení konkursu. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Jaroslav Vávra s tím, že vedení ČSPL banky dopisem žádá, aby se programu restrukturalizace zúčastnily i bez zapojení státu.

 
Vláda na svém jednání 25. července neschválila účast státu při záchraně plavby. Finanční podpora příslušného ministerstva a Konsolidační banky byla přitom podmínkou účasti věřitelských bank na restrukturalizačním plánu, který v červnu schválily. Bankám dluží ČSPL přes 700 miliónů korun.
Dluhy společnosti se základním kapitálem dvě miliardy přesahují 1,3 miliardy korun, řekl dnes ČTK předběžný správce konkursní podstaty Aleš Klaudy. "Pokud se banky rychle nedohodnou na poskytnutí provozního úvěru, dojde i bez návrhu vedení k prohlášení konkursu," dodal. Podle Klaudyho se již k návrhu na konkurs přihlásilo mimo jedné fyzické osoby, jejíž pohledávka je sporná, i několik zaměstnanců. Společnost dluží asi 700 pracovníkům mzdy zhruba za 28 miliónů korun. Odboráři zatím odložili protestní akce, i když podle jejich šéfa Jána Macáka dali vedení podniku ultimátum. Pokud se postupně nebudou snižovat dlužné mzdy, hrozí zablokováním Labe, případně stávkou. Podle odborů by krach firmy mohl mít dopady na bilanci zahraničního obchodu, protože nadměrné náklady se jinak než po vodě nedají vyvážet.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>