Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Potápěči prořezali nové otvory do potopené ruské ponorky Kursk
 
      MOSKVA - Vzdor problémům s přístroji prořezali potápěči nové otvory do vnějšího pláště potopené ruské ponorky Kursk. Sdělil to dnes mluvčí Severní flotily Igor Dygalo.

 
Otvory budou protažena speciální ocelová lana, která pomocí hydraulického zařízení vyzvednou jaderné plavidlo na hladinu. Podle Dygala potápěči dokončili otvory na pátém úseku ponorky a nyní odstraňují materiál. Poté se pustí do silnějšího vnitřního pláště trupu. Potápěči pracovali také na dodatečných otvorech v blízkosti sedmého úseku a pak se dají do obdobné práce na sousední osmé sekci. Koordinátor operace náčelník štábu Severní flotily viceadmirál Michail Mocak v pátek informoval, že mezinárodní tým potápěčů pracujících na Kursku se dostal při vyřezávání otvorů, jimiž mají být protažena zvedací lana, do problémů. Řezací zařízení podle něj není uzpůsobeno pro typ oceli použité ke zkonstruování Kursku. Do dnešního dne není zatím jasné, zda se problém podařilo překonat.
Televizní stanice NTV informovala, že do Norska dorazilo speciální plavidlo se zvláštním řezacím zařízením, kterého bude použito při oddělení přední části ponorky, jež byla nejvíce poškozena. Na místo, kde na mořské dně spočívá Kursk, zamíří kolem 3. srpna. Kursk se potopil v Barentsově moři asi 150 kilometrů od severoruského přístavu Murmansk loni 12. srpna, kdy jím otřásly dva neobjasněné výbuchy. Při nehodě zahynulo všech 118 členů posádky. Dvanáct obětí bylo z vraku ponorky, který se nachází v hloubce asi sto metrů, vyproštěno již loni. Dlouho připravovaná operace vyzdvižení trosek ponorky, mající výtlak 18.000 tun, byla zahájena 21. července a měla by být dokončena do 20. září, než se do Barentsova moře vrátí zima. Moskva uzavřela smlouvu o vyproštění Kursku s nizozemskou záchranářskou firmou Mammoet a s námořní službou Smit International se sídlem v Rotterdamu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>