Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Česká námořní plachetnice Carmen směřuje na Mississippi
 
      16. září - Česká námořní plachetnice Carmen, která v roce 1992 spolu s dalšími téměř dvěma stovkami lodí plula gratulovat Americe k pětistému výročí objevení, opět vyráží na západ.

 
Jejím hlavním cílem je největší severoamerická řeka Mississippi, která pramení západně od Velkých jezer a ústí do Mexického zálivu, řekl ČTK kapitán lodi František Skořepa. Expedice Mississippi má ale mnohem bohatší program. Ještě před plavbou po řece musí posádka zdolat Atlantik a Velká jezera. Po rozloučení s řekou zamíří k Panamskému průplavu, bude pokračovat dále na západ a obepluje celý svět. Celkem urazí 46.679 námořních mil. Datum zahájení expedice zatím není stanoveno, předpoklad je koncem září. Startovat má v Hamburku a potrvá zhruba tři roky.

Nejnebezpečnější ale přece jen bude plavba po Mississippi. Svědčí o tom každoročně se opakující tragické události zejména v jejím dolním toku, způsobené záplavami. Letošní, které vyvolal hurikán Katrina, patří k nejrozsáhlejším. Mississippi je dlouhá 3778 kilometrů. Jejím ústím protéká průměrně 25.000 krychlových metrů vody za sekundu. Od města Mineapolis po New Orleans čeká posádku 3130 kilometrů. Největším nebezpečím jsou skalnaté prahy ve dně řeky, kde hloubka často nepřesahuje 150 centimetrů, kolísavý stav vody a pohyblivé pískové nánosy. Řeka do ústí každoročně přinese na 400 milionů tun naplavenin, a její delta se tak pokaždé zvětší o 50 až 100 metrů. Posádka si ale věří a prý ví, jak si s nástrahami poradit. Jejím cílem je dokázat, že i vnitrozemský stát může mít dobré námořníky.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>