Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Po osmi dnech na moři zachráněna u Británie skupinka jachtařů
 
      15. září - Skutečné štěstí měla skupinka pěti jachtařů, které dnes po osmi dnech pobytu v záchranném člunu na rozbouřeném moři zachránila jihozápadně od Anglie britská pobřežní stráž. Podle agentury Reuters se trosečníkům podařilo zachránce zavolat skomírajícím mobilním telefonem.

 
Baterie telefonu byla tak slabá, že šlo snad skutečně o poslední hovor, píše agentura. Spojení se podařilo, a to trosečníkům - dvěma Britům, Australanovi, Francouzce a Němci - zachránilo život. Záchranářskému vrtulníku se podařilo dostat do oblasti asi čtyři míle od pobřeží Cornwallu a pětici postupně vyzvednout a přepravit na pevninu do nemocnice. Lékaři již šťastné jachtaře ošetřují kvůli podchlazení a následkům mořské nemoci. "Měli opravdu neskutečné štěstí. Byli dehydrovaní, unavení a trpěli následky silné mořské nemoci," řekl velitel pobřežní stráže ve Falmouthu.

K nehodě došlo při běžné jachtařské plavbě z Irska do Francie.
Dřevěná rybářská loď Inis Mil přestavěná na plachetnici začala na vzdutém moři nabírat vodu a posádka nakonec musela potápějící se plavidlo opustit. Kapitán sice vyslal volání o pomoc, nikdo ale depeši nezachytil. Jachtaře, napěchované do malého záchranného člunu, unášel silný vítr od pevniny stále dál na širé moře. Člun postrádal předepsanou trosečnickou výstroj, posádka neměla ani dostatek vody a potravin. Jedinou nadějí byl skomírající mobilní telefon, který trosečníkům také nakonec zachránil život, když se dostali do dosahu mobilní sítě. Vrtulník byl na místě během pár minut a jachtaře, kteří už začali ztrácet naději, dostal do bezpečí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>