Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Správce ČSPL za prodej funkčních částí inkasoval 261 miliónů Kč
 
      Správce ČSPL inkasoval za prodej funkčních částí podniku 261,1 miliónu korun. Brněnská společnost Argo International Spedition (AIS) získala divizi rejdařství, její sesterská společnost Argo Moravia pak přístav Loubí na Děčínsku a část přístavu v Lovosicích.

 
Loděnici Křešice koupily České loděnice. Konkursní správce plavby Aleš Klaudy dnes ČTK řekl, že v úterý podepsal s novými majiteli kupní smlouvy. Majetek rejdařství správce již převedl na novou firmu, přístavy získá nový majitel k 1. říjnu. Loděnici Křešice převede správce na nového vlastníka ještě o měsíc později.

Klaudy prodal také ochrannou známku ČSPL, červenomodrobílou vlajku, kterou bude moci používat vlastník rejdařství, firma AIS. Existuje také dohoda, že pokud si firma založí dceřinou společnost, která bude mít v názvu Československá plavba labská či ČSPL, nebude to správce soudně napadat. Převod názvu firmy na nového majitele by podle něj byl složitý. Nyní bude ještě správce prodávat zbytkový majetek ČSPL. Jde například o zbytek majetku v Lovosicích, loděnici Chvaletice, flotilu 130 plavidel, nemovitý majetek v německém Magdeburku a Hamburku a infrastrukturu vodní cesty.

Návrh na konkurs ČSPL podalo představenstvo firmy kvůli platební neschopnosti. Před prohlášením konkursu v srpnu loňského roku vláda a následně i věřitelské banky odmítly firmě pomoci. Podnik dlužil bankám přes 700 miliónů korun, celkově pak přes 1,3 miliardy korun, což je více než polovina základního kapitálu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>