Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
V tureckých loděnicích zadrženo 17 aktivistů Greenpeace
 
      Turecká policie dnes zadržela 17 aktivistů ekologického hnutí Greenpeace, kteří demonstrovali v loděnicích, kde se demontují staré lodě obsahující toxické látky. Agenturu AFP o tom informovalo Greenpeace. Zároveň kritizovalo Evropskou unii (EU), že v kandidátských zemích likviduje svůj toxický odpad, ale přitom žádá, aby tyto země plnily náročná ekologická kritéria.V loděnicích v přístavu Aliaga na západě Turecka obsadili aktivisté Greenpeace loď, která se právě likvidovala, a rozvinuli na ní nápis "Žádné toxické lodě".

 
Na další lodi umístili nápis "Žádný obchod s toxickými loděmi". Policie zadržela 17 demonstrantů, z toho dva členy posádky lodi Greenpeace Rainbow Warrior.
Podle Greenpeace je většina lodí, které plují pod zahraničními vlajkami a pak jsou v Turecku demontovány, starší 20 let a obsahuje toxické látky, zejména azbest. "Výzkum, který hnutí Greenpeace v loděnicích Aliaga provádělo, ukázal, že likvidace lodí vedla ke znečištění a ohrozila zdraví dělníků," uvedlo hnutí Greenpeace. Nejméně polovina lodí likvidovaných v Turecku pochází ze západní Evropy, zdůraznilo hnutí. Kritizovalo Evropskou unii, že posílá toxické lodě do země, které je kandidátem na vstup do EU, a přitom od ní požaduje, aby striktně dodržovala velmi přísná měřítka pokud jde o zdravotnictví a ekologii. "Unie se chová schizofrenicky, když žádá po kandidátských zemích, aby zlepšily své životní prostředí, a přitom se na jejich území zbavuje toxických látek, které vyprodukovala," zdůraznilo hnutí Greenpeace.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>