Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Bulharsko bude lákat turisty na repliku biblické Noemovy archy
 
      Velkým lákadlem pro turisty v Bulharsku by se měla stát replika slavné Noemovy archy. Dřevěné plavidlo 112 metrů dlouhé se stane domovem exotických zvířat a herci ztvární biblické postavy Noema a jeho rodiny.

 
Archa bude postavena poblíž černomořského letoviska Slančev brjag a návštěvníkům bude zpřístupněna v příštím roce, řekl agentuře Reuters šéf projektu Nikolaj Kančev.

K postavení archy inspirovala místní podnikavce expedice snažící se dokázat, že biblická potopa světa se konala právě v oblasti Černého moře. Americký geolog Robert Ballard, proslulý objevením vraku luxusní lodi Titanik v roce 1985, vedl loni americko-bulharskou expedici, která pročesávala Černé moře a pátrala po stopách společnosti, která tam žila před potopou. Černé Moře bývalo kdysi sladkovodním jezerem pod úrovní mořské hladiny. Geologické nálezy ukazují, že v době asi před sedmi tisíci lety prorazila zvedající se hladina Středozemního moře v místech dnešní Bosporské úžiny kanál, kterým se do jezera začala valit slaná voda. Ta zcela zatopila původní pobřeží o rozloze asi 40.000 kilometrů čtverečních.

Ulity roztroušené po plážích dnešního Černého moře jsou mořského původu, ale hluboko pod hladinou jsou vrstvy ulit sladkovodních měkkýšů. V oblasti Černého moře se dochovala řada pověstí o obrovské potopě. První zmínky se objevují v babylónském Eposu o Gilgamešovi. Řecká a římská legenda vypráví o osudech Deukalióna a Pyrhy, kteří odpluli na veliké lodi a zachránili tak své děti a zvířata. Nejznámější příběh o Noemovi, který našel milost před tváří boží, když všichni lidé byli zkažení a měli zhynout, je zaznamenán v knize Genesis. Noe byl před potopou varován, postavil proto "archu", která pojala celou jeho rodinu a všechna zvířata v párech, a zachránil se. Jeho loď údajně spočinula na vrcholku turecké hory Ararat.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>