Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Elektronika
EK navrhla vytvořit společný podnik pro navigační systém Galileo
 
      BRUSEL 20. června - Evropská komise dnes navrhla vytvořit společný podnik zaručující další fázi realizace evropského systému satelitní navigace Galileo. Tento podnik má zajistit jednotnou správu rozvoje a využití veřejných a soukromých prostředků. "Díky společnému podniku Evropa disponuje všemi potřebnými náležitostmi, aby Galileo, nepochybně jednu z největších technologických

 
vymožeností pro občany EU, dokončila," prohlásila komisařka pro dopravu a energetiku Loyola de Palaciová.
Systém satelitní navigace Galileo je ojedinělý, neboť nemá vojenské využití na rozdíl od systémů Glonass a GPS, které provozují Rusko a USA. Umožní přesnou lokalizaci nejrůznějších objektů a EU jej zamýšlí využít v dopravě, při záchranných operacích, ale i v zemědělství nebo rybolovu, neboť systém například umožní dávkování hnojiv v závislosti na terénu. Podnik, který bude mít status právnické osoby a bude tedy způsobilý také uzavírat smlouvy, bude dohlížet na rozvoj programu a shromažďovat potřebné finanční prostředky.
Rozvoj systému Galileo je rozdělen do čtyř fází, první etapou bylo vymezení projektu, nyní nastává jeho vývoj až do roku 2005. Rozvoj systému si vyžádá 1,1 miliardy eur, které budou rovným dílem poskytnuty z rozpočtu EU a Evropské kosmické agentury. Dalších 200 miliónů eur se zavázal poskytnout soukromý sektor. Celkové náklady se odhadují na 3,2 miliardy eur. Ve třetí fázi, která má být dokončena v roce 2007, budou rozmístěny satelity a od roku 2008 má být systém s ročními provozními náklady okolo 220 miliónů eur funkční.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>