Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Zastánci plavby po Orlíku a Slapech napsali petici nové vládě
 
      Petici proti vyhlášce zakazující plavbu vodních skútrů a motorových lodí na nádržích Slapy a Orlík zaslali vládě zastánci tohoto druhu sportu.

 
"Text vyhlášky má diskriminační charakter a obsahuje nepřesnosti a chyby," uvedl v tiskové zprávě pro ČTK majitel serveru www.lode.cz Petr Zajíček. Pod text, který mimo jiné uvádí, že tisícům Čechů rekreujících se v Chorvatsku lodě nevadí, se podle něj podepsaly desítky lidí. Petice poukazuje mimo jiné na chybu ve vyhlášce, podle které by od 15. června nesměly plout po tocích a vodních plochách takřka žádné lodě.

Formulaci chce v pondělí v textu vyhlášky vylepšit vicepremiér Pavel Rychetský. Pozval si kvůli tomu na Úřad vlády ministry dopravy a spojů Jaromíra Schlinga a životního prostředí Miloše Kužvarta. Zatímco Schling se netají tím, že by nejraději nechal vodní motoristy po Slapech a Orlíku jezdit, Kužvart hájí zájmy místních chatařů, chalupářů a plavců. Poukazuje také na znečištění vody provozem lodí a hluk, který zejména skútry způsobují. Za Kužvarta se už dvakrát ve sporu postavila vláda. Schlingovi uložila vyhlášku zakazující sezónní provoz skútrů a lodí vydat do 15. června, odkdy má omezení platit. Schling se však odvolává na neschopnost Kužvartova úřadu připravit funkční znění vyhlášky a nechal se slyšet, že vyhláška do daného termínu nevyjde. Rychetský doufá, že předpis ještě do soboty nabude platnosti. Když se tak nestane, je možné, že spor bude muset vyřešit nová vláda.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>