Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Kužvart prosadil sezónní zákaz motorových člunů na vodách
 
      Soukromé motorové čluny a motorové skútry nebudou smět přes léto jezdit například na vodních nádržích Orlík a Slapy.

 
Po bouřlivé debatě dnes vláda schválila vyhlášku o stanovení vodních nádrží a vodních toků, na nichž je plavba plavidel se spalovacími motory zakázána. Předpis zakazuje používat motorové čluny a skútry na stanovených vodních tocích a nádržích každoročně od 15. června do 15. září.

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart, jehož návrh znění nakonec kabinet schválil, neskrýval o přestávce jednání vlády spokojenost. Naopak jeho odpůrce, šéf resortu dopravy Jaromír Schling, nešetřil kritikou. "Je to špatné řešení a myslím si, že nebude mít dlouhý život," komentoval rozhodnutí. "Racionalita a slušnost zvítězily nad lobbismem, byla přijata varianta ministerstva životního prostředí," oponoval Kužvart. Diskusi o motorových člunech charakterizoval jako velmi dlouhou a velmi bouřlivou. "Není pochopitelně nijak postižena, redukována veřejná doprava," dodal. Obě ministerstva se nemohla na znění vyhlášky shodnout. Proto se právní předpis dostal až na jednání kabinetu. Ministerstvo dopravy totiž neschvalovalo úplný zákaz provozu motorových plavidel na stanovených vodách.

Kompromisní řešení, podle něhož by vodní lyžování a provoz vodních skútrů na vodních nádržích byly možné jen po dohodě s příslušnými obcemi a úřadem, zase odporovalo zákonu. Už zákon o vodách určuje zákaz plavby například na vodách, které jsou zdrojem pitné vody nebo slouží chovu ryb. Vyhláška restrikce ještě rozšiřuje. Její nepřijetí by znamenalo, že plavba po nádržích nebude regulována vůbec. Z toho měly obavy i některé obce z okolí Slap a Orlíku. Tam původně platil zákaz pro plavbu motorových lodí od roku 1976, k 1. lednu jej ale zrušil nový vodní zákon.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>