Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Část seriálu Vltava v obrazech vydala Česká televize na kazetách
 
      Od ledna loňského roku vysílá Česká televize seriál Vltava v obrazech. Zatím měl téměř tři desítky dílů. Prvních 12, podrobně zachycujících úsek od pramenů po Rožmberk, se nyní objevilo na videokazetách.

 
Potěší především srdce vodáků a dalších milovníků této řeky, jimž připomene plavbu z Lenory do Pěkné, lipenskou přehradu, vodácké závody v Čertových proudech i slavnou plavbu jednoho z posledních vorů z Vyššího Brodu k Rožmberku.

Projekt o krásách Vltavy, minulosti i současnosti kraje, kterým protéká, připravují filmový historik Karel Čáslavský a režisér Pavel Vantuch. "Vltava je národní řeka. Na začátku jsme si mysleli, že uděláme tak dva díly a vezmeme to letem světem od pramene po Mělník. Neměl jsem ale tušení, kolik filmů o Vltavě existuje," komentoval pátrání téměř detektivní Čáslavský. Filmový materiál získává z České televize, Krátkého filmu a Národního filmového archivu. Je rád, že přispívají také filmoví amatéři.

Termín, kdy seriál dospěje k soutoku Vltavy s Labem, historik zatím nemůže ani odhadnout. "To bude ještě nějakou dobu trvat, protože dlouho se zdržíme v Praze. Věnujeme jí nejméně sedm dílů," uvedl. Osobně celý tok Vltavy na člunu projel, takže má řeku zmapovanou ze všech úhlů. Největší radost mu prý udělaly snímky potápěčů, které ukážou, jak dnes vypadají některé kdysi zatopené objekty.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>