Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Novinka na českém trhu ? Jeanneau SUN 2000
 
       V loňském roce uvedla francouzská firma Jeanneau na trh novou malou plachetnici, nástupkyni sotva zestárnuvší známé Sun Fast 20. Nástupkyně je, jak už je dnes obvyklé, větší (o 10 cm) a širší (o 15cm), než předchůdkyně, cenu se naopak podařilo udržet na úrovni SF 20.

 
Důvodem, proč tato loď přichází na náš trh až nyní je obrovská poptávka na trhu EU, která dokazuje, že se továrna Jeanneau s novým modelem ?malé lodě? trefila do černého.

V následujících řádcích se Vám pokusíme tuto plachetnici představit podle materiálů, které jsou zatím k dispozici. Předpokládáme, že tuto loď si budeme moci poprvé ?naživo? prohlédnout na Pařížském lodním salónu, kde jistě nebude chybět mezi exponáty.

Oproti své předchůdkyni přibrala Sun 2000 rovněž na váze a ovšem také na ploše plachet (+5m2). Na zadní kurzy přijde ke slovu gennaker 32m2 (za příplatek). Jeanneau používá standardně kladky Harken, lukny Goiot a Gebo, kování Harken a Spinlock, rollref Facnor. Loď byla koncipována jako ploutvová se sklápěcí ploutví. Umístění ploutve v interiéru ovšem nevadí, protože skříň je schovaná pod kokpitem a její vyčnívající část je využita jako schůdek do kajuty. Ve dně je umístěna zátěž, která váží 320kg (+80kg).

Na palubě zaujme nově tvarovaný velký sportovní kokpit, kam se pohodlně vejdou čtyři osoby. K novinkám patří tvarovaní boků umožňující posádce pohodlné vyvažování. Absence koupacího plata na zádi je kompenzována otevřením kokpitu dozadu, ze kterého je pohodlný přístup po sklopných schůdcích do vody. Na levoboku je ?backista?, do které konstruktér umístil baterii. Na nástavbě najdeme dvojici vinšen na ovládání kosatkových otěží. Tyto lze rovněž použít pro dopínání výtahů obou plachet. Zcela vpředu najdeme uzavřený kotevní prostor.


V podpalubí se podařilo konstruktérovi (Olivier Petit) vytvořit harmonický celek bez zbytečných výstupků. Výsledný dojem je prostorný a světlý příjemný interiér. Výbava se liší podle provedení standard/komfort a zahrnuje elektrické přístroje, nádrž na vodu vařič na PB, stůl použitelný i v kokpitu, halogenové osvětlení a teakovou podlahu. Za příplatek je možné doobjednat také lednici a chemický záchod. V interiéru je rovněž dost místa pro 4 pohodlné kóje ( 1,98x0,54x0,66m a vpředu 1,84x1,48x0,30m).

Technická data:

Délka trupu 6,20m
Délka přese vše 6,64m
Šířka 2,55m
Hmotnost 1100kg
Vnitřní balast 350kg
Hlavní plachta 15m2
Kosatka 9m2
Gennaker 32m2
Ponor 0,30-1,60m
Počet kójí 4
Konstruktér Olivier Petit
Výrobce Chantiers Jeanneau, BP 529, F- 85505, Les Herbiers, Cedex

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>