Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ekologové nechtějí přehradu v Nových Heřminovech na Bruntálsku
 
      Proti výstavbě přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku, která má zatopit podstatnou část obce, protestují členové ekologického sdružení Arnika. "Stavba nádrže je jednoúčelové řešení.

 
Před povodněmi ochrání pouze město Krnov. Méně nákladná opatření v krajině mohou ochránit obyvatele v celém povodí," řekla ČTK tisková mluvčí ekologů Ivona Půlkrábková. Podle Arniky není stavba důležitá natolik, aby ospravedlnila zničení Nových Heřminov a nedalekého Kunova. "Podle nás zatím nikdo užitečnost přehrady neprokázal," uvedla pracovnice organizace Lenka Daňhelová. Mnohem účelnější by podle ní bylo postavení vsakovacích pásů, převádění vody mělkými koryty do vhodnějšího povodí či vybudování asi deseti suchých nádrží. "Je to mnohem demokratičtější opatření. Bere zřetel na potřeby každé obce. Proto je podporuje i Evropská unie.
K projektu přehrady bychom se měli vrátit až tehdy, když vyčerpáme všechny jiné možnosti," řekl ČTK krajský zastupitel Jiří Krist. Ministerstvo zemědělství se přiklání k variantě stavby přehrady. "Doporučení je podmíněno maximálním ohledem k obyvatelům a zajištěním výstavby náhradních domovů," řekl již dříve novinářům Pavel Punčochář z ministerstva zemědělství. V březnu ministerstvo vyhlásilo anketu, v níž měly obce v povodí řeky Opavy vyjádřit svůj názor. Iniciativu však řada obcí ignorovala. Dotazník dostalo 41 obcí a organizací, do stanoveného termínu odpovědělo 27 oslovených. Podle předběžných výsledků 13 z nich s výstavbou samostatné nádrže nesouhlasilo. O stavbě nádrže, která by stála více než dvě miliardy korun, se začalo opět hovořit po katastrofální povodni v roce 1997. Rozhodnutí, zda voda nakonec zaplaví Nové Heřminovy, záleží na krajském zastupitelstvu, které má rozhodnout do jara roku 2002. Stanovisko kraje bude muset stát a ministerstvo zemědělství respektovat, řekla ČTK mluvčí kraje Jolanda Pilařová.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>