Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ekologové podají žalobu na Fenclův úřad kvůli Novým Mlýnům
 
      Občanské sdružení Ekologický právní servis podá žalobu na ministerstvo zemědělství kvůli nádržím Nové mlýny na Břeclavsku. Ministerstvo nepostupovalo podle zákona, když v říjnu rozhodlo, že lze hladinu zvýšit na 170 metrů nad mořem,

 
řekl dnes ČTK pracovník servisu Pavel Franc. Ministerstvo zemědělství se k případu podle Jiřího Felčárka z tiskového oddělení nebude zatím vyjadřovat. Výška hladiny Nových mlýnů je předmětem sporu mezi ekology a vodohospodáři. Ekologové odmítají zvýšení kvůli ochraně přírody. Vodohospodáři tvrdí, že zlepší kvalitu vody v nádržích. Ve věci jsou dvě protichůdná rozhodnutí. Česká inspekce životního prostředí zakázala zvýšení nad 169,5 metru, břeclavský okresní úřad to povolil. O problému budou nyní jednat zástupci ministerstev zemědělství a životního prostředí.
Resort zemědělství se začal kauzou zabývat poté, co okresní úřad schválil zvýšení hladiny, proti němuž se odvolali účastníci řízení. "Ministerstvu vytýkáme, že nám neumožnilo vyjádřit se k problému dříve, než rozhodnutí padlo. Měli jsme na to právo," uvedl Franc. Doplnil, že když se seznamoval na ministerstvu se spisem, nesměl si pořídit kopie dokumentů. Rozhodnutí padlo jen několik dní poté, co se sdružení seznámilo s materiály. Nebyl čas ani vypracovat vyjádření, dodal Franc. Ekologický právní servis podá správní žalobu k Vrchnímu soudu v Praze. Nyní je hladina Nových mlýnů na 170 metrech nad mořem. Servis proto nedávno podal trestní oznámení i na vedení Povodí Moravy. Ochranáři tvrdí, že zvýšením hladiny byly zničeny dva umělé ostrovy za 60 miliónů korun. Případem se zabývá policie. Servis je organizace právníků, která poskytuje bezplatnou právní pomoc nevládním organizacím a občanům v případech ochrany životního prostředí a lidských práv.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>