Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Uvolnění turistického ruchu po Koronaviru předběžně počínaje 11. květnem_
 
      V nedělním prohlášení chorvatského ministerského předsedy Andreje Plenkoviče svítá naděje, že od 11. května bude uvolněna situace natolik, že turisté budou moci do Chorvatska opět přijet.

 
Celý plán má několik etap a vychází z předpokladu, že se situace s infekcí bude i nadále příznivě vyvíjet.

První fáze po Koranoviru
První fáze začne hned de dneška, kdy otevřou další služby např. cestovní kanceláře a další místa, která budou moci zajistit dostatečný odstup osob.

Druhá fáze po Koronaviru
Pokud po první fázi nedojde ke zhoršení koronavirové situace, mají být od 4. května otevřeny další provozovny. Důležité přitom bude, aby přitom stále byla zajištěna funkčnost chorvatského zdravotnictví.

Třetí fáze po Koronaviru
V posledním kroku, tedy od 11. května mají být konečně otevřena i všechna turistická zařízení. Ačkoliv na tomto místě předseda Plenkovič výslovně nejmenoval maríny, dá se celkem oprávněně předpokládat, že pokud budou otevřeny hotely a apartmány, budou na své lodě opět smět i jejich majitelé.

Nikoliv ovšem bezpodmínečně
Plenkovič však zmínil také, že toto vše proběhne za následujících předpokladů: situace s vývojem nákazy koronavirem musí mít sestupnou tendenci a zaručen musí být i nutný odstup mezi osobami. Zároveň by se rovněž nesmělo pohromadě zdržovat více jak 10 osob. Otevřeny by k tomuto datu měly být i národní parky a restaurace. Rovněž uvolněn by měl být i vlakový autobusový a letecký provoz.

Plenković zdůraznil disciplínu Chorvatů
Vysoce Plenkovič hodnotil přístup samotných Chorvatů, jejichž zásluhou se situaci v zemi podařilo zvládnout. Reprodukční faktor nákazy je v současné době 0,8 a v některých lokalitách se dokonce za poslední týden nové případy nákazy ani neobjevily.

Otevírání hranic má probíhat koordinovaně
Samozřejmě pokud jde o postupné otevírání hranic je toto smysluplné pouze v kooperaci se sousedními státy. V této věci se proto bude nadále jednat. Podle informací z neověřených zdrojů by ovšem v této oblasti měla mezi dotčenými státy panovat shoda. O detailech uvedených opatření se bude jednat i v pondělí 27.4.20 na telekonferenci v rámci EU.

Může tedy lodní sezóna začít 11. května?
Vše výše uvedené tedy pravděpodobně napovídá, že lodní sezóna v Chorvatsku začne s vysokou pravděpodobností už 11. května namísto původně plánovaného termínu 18.5. Otevření hotelů a apartmánů, pokud by měly maríny nadále zůstat zavřené by bylo těžko obhajitelné.

Aktuální statistiky infekce z Chorvatska
Ke 23.4. uvádí agentura HRT, že podle vedoucí ústavu urgentní medicíny Maji Grba Bujević údaj o 31 nově infikovaných za posledních 24 hodin. Celkově bylo v Chorvatsku na koronavirus pozitivně testováno 1981 osob, 883 osob se z nemoci zotavilo, 19 osob je v kritickém stavu na plicní ventilaci a do tohoto data na infekci zemřelo 50 osob z celkových 27.614 zachycených případů.
Vedoucí infekční kliniky "Dr. Fran Mihaljevič" v Záhřebu, Dr. Alenka Markotič, se pro HRT k uvolňování opatření připravovaných vládou vyjádřila rovněž pozitivně. Podle jejího vyjádření je situace v Chorvatsku na mezinárodní úrovni vnímána velmi kladně. Zároveň však zdůraznila, že rozvolňování musí být provázeno dodržováním přísných hygienických opatření.

Nadějné vyhlídky
Za SeaHelp navzdory pozitivnímu očekávání vycházejícího z výše popsaných prohlášení odpovědných osob, nechceme šířit předčasnou eufórii. Je třeba si uvědomit že v současné době stále všechna omezení jsou v platnosti a jejich postupné rušení je závislé na příznivém vývoji situace okolo pandemie. V kostce to znamená, že byste zatím kufry balit neměli, snad je trochu přemýšlet co si vezmete s sebou.

redakce lode.cz + Sea Help

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>