Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Regata tradičních kvarnerských plachetnic v Krku
 
      Dne 15. srpna, tedy na největší chorvatský mariánský svátek (Nanebevzetí Panny Marie) bude v Krku na stejnojmenném ostrově zahájena jadranská regata

 
tradičních plachetnic nazývaná "Krčka jedra" (Krcké plachty). Této regaty se každoročně zúčastňuje stále větší počet závodníků - majitelů a milovníků těchto starých plavidel.
Závod starých plavidel je divácky mimořádně přitažlivý, neboť zúčastněná plavidla představují cenné námořní dědictví oblasti Kvarnerského zálivu a vidět je v takovém počtu na jednom místě je velký zážitek. Je to jedinečná podívaná na všechny ty zde shromážděné staré leuty, pasary, gajety, guci a další typy starých rybářských lodí, především s latinskými s plachtami.

Tato plavidla sloužila v minulosti především k rybolovu a k dopravě osob i nákladů od velkých lodí k pevnině. Postupně byly vytlačeny z používání modernějšími plavidly, ale v poslední době se jejich revitalizaci opět věnuje velká pozornost a úspěšně se využívají v cestovním ruchu. Podobná přehlídka tradičních plavidel se v tomto regionu každoročně koná i v letovisku Mošćenička Draga na Kvarnerské riviéře.

Regata startuje přesně ve 12 hodin v poledne z nábřeží v Krku, a to úderem zvonu na zvonici katedrály. Po skončení následuje na nábřeží zábavní program s hudbou a gastronomickou nabídkou.

Zdroj informací:
? Turistické sdružení města Krku (Turistička zajednica grad Krka): www.tz-krk.hr
? Plachetnicový klub "Plav" (Jedriličarski klub "Plav"): www.jk-plav.hr

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>