Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Celní předpisy v Chorvatsku mohou nyní značně znepříjemnit život
 
      Majitelé lodí se stálým kotvištěm v Chorvatsku čekají nepříjemnosti, které mohou vyústit až v zadržení jejich lodě nebo jachty, pokud nebudou dodržovat platné chorvatské celní předpisy.

 
Tyto předpisy souvisejí s plánovaným vstupem Chorvatska do EU (od 1.7.2013), přičemž orgány EU již nyní po Chorvatsku požadují jejich zavedení do praxe. V jižní Dalmácii byla již jedna loď z těchto důvodů úředně zabavena a její majitel nemá prakticky žádnou šanci se proti tomu bránit.

Co je toho příčinou?

Chorvatský celní zákon je od nynějška shodný se zákonnou normou EU a dovoluje dočasný dovoz a používání lodí v Chorvatsku na omezenou dobu 18 měsíců. Pouze v několika málo vyjímečných případech a sice, jestliže dotyčná marína je celním skladem typu "E", lze tuto lhůtu prodloužit až na 24 měsíců. Pokud tedy do této doby loď oficiálně neopustí alespoň jednou chorvatské teritoriální vody, vzniká v Chorvatsku povinnost loď proclít. Jediná cesta jak se účinně bránit je tedy ve lhůtě stanovené zákonem alespoň jednou oficiálně Chorvatsko s lodí opustit a opět se vrátit. Přitom je třeba dbát na pečlivé celní odbavení a všechny související dokumenty dobře uschovat.

Podle údajů Sea-Help mnoho majitelů lodí o této povinnosti vůbec neví, ačkoliv již platí delší dobu. Na rozdíl od minulých let je však nyní tato norma přísně dodržována. Pokud tedy majitel nechá rozhodnou lhůtu uplynout aniž by s lodí vycestoval, hrozí její zadržení bez jakéhokoliv upozornění a to je pak ovšem velmi drahé. Zaplatit je třeba clo, pokutu a chorvatskou DPH, což jsou sumy, které mohou snadno převýšit cenu samotné lodě. Tyto poplatky jsou totiž vztaženy k ceně lodě ke dni vstupu do Chorvatska a není přitom bráno na zřetel, že loď mezitím značně zestárla.

Sea Help proto doporučuje jednou za 18 měsíců loď oficiálně z Chorvatska vyclít a opustit s ní 12 mílovou zónu teritoriálního moře. Pro splnění požadavků vyplývajících z celních předpisů pak stačí rovnou při návratu opět navštívit chorvatský Port of entry a loď opět přihlásit zpět. U přepravitelných lodí mají jejich majitelé možnost proceduru podstoupit na silničním hraničním přechodu a tuto skutečnost si nechat chorvatskými úřady potvrdit.

Toto opatření je třeba chápat odděleně od ostatních celních předpisů vztahujících se na lodě a měnících se v souvislosti se vstupem Chorvatska do EU. O nich se můžete s dostatečným časovým předstihem dočíst také na stránkách www.sea-help.eu .

Sea-Help

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>