Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Obce možná přijdou o právo zakázat jízdu vodním skútrům
 
      Praha 30.června - Podle chystané novely by nově mohly vyjádřit své připomínky ve správním řízení. Na této změně se dohodli zástupci majitelů skútrů s MD a Svazem měst a obcí.

 
"Obce by přišly o právo veta, ale ze schvalovacího procesu nebudou vyloučeny úplně," řekl k chystané novele zákona o vodní plavbě náměstek ministra Pavel Škvára. Obce by se tak mohly podle něj zúčastnit správního řízení, ve kterém by řekly své připomínky. Plavební dráhy pro skútry by v budoucnu podle novely zajistila Státní plavební správa. "Představuji si, že by těch drah bylo v ČR tak deset až dvanáct," dodal Škvára. Na provoz drah by už také podle něj už nemuseli majitelé skútrů dohlížet.

Od začátku letošního roku je třeba ke zřízení zóny pro provoz vodních skútrů souhlas dotčené obce a to se nelíbilo majitelům skútrů. Ti kvůli změně demonstrovali v polovině května před ministerstvem dopravy. Ministerstvo mělo už tehdy novelu připravenou, ale musel se k ní vyjádřit také Svaz měst a obcí. "Schůzka proběhla minulé úterý a nakonec jsme se domluvili," řekl ČTK Dražil. Skútrařům vadilo, že letos v podstatě nemají kde jezdit a navíc by měli dohlížet na bezpečnost.

V letošním roce jsou pro vodní skútry k dispozici pouze dvě dráhy na Labi, jedna ve Štětí a druhá v Lysé nad Labem. Na provoz vodních skútrů si často stěžují rekreanti i obyvatelé obcí u vody. Lidem nejvíc vadí hluk z motorů, vlny od plavidel způsobující erozi břehů i neukázněnost těch, kteří na skútrech a lodích nerespektují rychlostní limity a ohrožují plavce.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>