Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Loď Queen Elizabeth 2 za pár hodin vyrazí na poslední plavbu
 
      Southampton (Británie) 11. listopadu - Proslulý zaoceánský parník Queen Elizabeth 2 (QE2) se chystá na svou poslední plavbu.

 
Dnes po osmé hodině SEČ dorazilo svého času nejluxusnější plavidlo na světě do domovského přístavu v britském Southamptonu, kde se s ním rozloučí mimo jiné princ Filip, manžel britské královny Alžběty II. Ve 20:15 SEČ vypluje loď do Spojených arabských emirátů, kde se z něj po rozsáhlé modernizaci stane luxusní hotel a zábavní centrum.

Při vjezdu do přístavu loď krátce uvízla na písečném dně. Na pomoc jí byly vyslány dva vlečné čluny, které ji spolu s přílivem vyprostily. Podle Erika Flounderse, mluvčího dosavadního vlastníka plavidla, společnosti Cunard Line, nebyl nikdo zraněn a QE2 nebyla poškozena.

Parník, který v roce 1982 při britsko-argentinském konfliktu o Falklandy sloužil i jako transportní loď pro vojáky a dobrovolníky, dnes v Southamptonu zasypal milion rudých máků. Květiny měly připomenout 90. výročí uzavření příměří, které ukončilo první světovou válku.

Novým vlastníkem veteránky QE2, která byla na vodu spuštěna 20. září 1967, se stala dubajská státní společnost Istithmar (investiční divize firmy Dubai World). Koupila ji za 100 milion dolarů a po modernizaci ji hodlá ukotvit u Palmového ostrova Džumajrá, který je nejmenším ze tří ostrovů ve tvaru palmového listu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>