Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V USA začalo další kolo sporu ekologů a armády o užívání sonaru
 
      Washington 26. června - Spor o užívání podmořského sonaru, v němž proti sobě stojí ekologové a administrativa prezidenta George Bushe, se ve Spojených státech posunul do dalšího kola.

 
Armádě se totiž nelíbí předchozí rozhodnutí odvolacího soudu, který námořnictvu stanovil pro užívání sonaru v ponorkách řadu omezení, a tak spor bude řešit nejvyšší soud. Podle ekologů sonary ohrožují v pobřežních vodách některé druhy zvířat, například velryby nebo delfíny.

Ekologové už loni dosáhli toho, že soud námořnictvu stanovil některá omezení pro používání sonarů o střední frekvenci, a to především při operacích poblíž kalifornského tichomořského pobřeží. Tam žijí některé ohrožené druhy mořských savců, pro které prý sonary představují velké riziko.

Sonar je navigační zařízení, které pracuje na podobném principu jako radar, ale namísto elektromagnetických vln používá zvukové. Zvukové vlny však používají pro komunikaci a orientaci také kytovci. Podle ekologů jsou zdokumentovány případy, kdy sonary velryby zmátly natolik, že zabloudily na mělčinu, anebo se na hladinu vynořily tak rychle, že uhynuly kvůli dekompresi.

I když dosavadní soudní opatření užívání sonarů nezakazuje, ale pouze omezuje, námořnictvo proti němu ostře protestuje. Podle něj je otázka národní bezpečnosti mnohem důležitější než ochrana velryb. Pobřežní pás se prý využívá především pro námořní cvičení.

Ponorky nyní až do vzdálenosti 19 kilometrů od kalifornského pobřeží sonary o střední frekvenci nesmějí používat vůbec a vypnout je musejí i ve chvíli, kdy se k jejich plavidlu přiblíží kytovci na méně než dva kilometry.

Nejvyšší soud začne spor projednávat nejspíše letos na podzim.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>