Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Odbory ve Francii hrozí stávkou v přístavech a docích
 
      Paříž 29 února - Francouzský odborový svaz CGT zastupující zaměstnance přístavů a doků varoval, že v březnu vyhlásí dvoudenní stávku. Odboráři chtějí, aby zřizovatelé státních přístavů začali brzy jednat o chystané přístavní reformě. Vláda se chystá aktivity spojené s nakládkou lodí v sedmi z devíti přístavů privatizovat.

 
CGT v dopise úřadům píše, že očekává začátek jednání v příštím pracovním týdnu. "Bez odpovědi se zavazujeme ke 48hodinové stávce 11. a 12. března 2008," dodává svaz.

Svaz minulý týden odvolal hrozbu okamžité stávkové akce ve státních přístavech, ale s odvoláním na vládní reformní plán na možnost stávky přesto upozornil. Na vládu kvůli potřebné reformě přístavů tlačí lodní společnosti, aby přístavy pracovaly efektivněji.

Kabinet ale potřebné kroky odkládá, protože jsou zaměstnanci přístavů v odborech silně zastoupeni a stávkují často. Na jednání ze čtvrtka minulého týdne se vláda zavázala k rychlým a potřebným investicím, aby udržela přístavy ve státní sféře.
CGT také varoval, aby se plán zvyšování efektivnosti přístavů neuskutečnil narychlo. Samotný krok ale považuje za nezbytný a správný.

V posledních letech stávkovali několikrát například zaměstnanci přístavu v Marseille, jehož terminál Fos-Lavera je významným překladištěm ropy. Protesty přerušily chod rafinerií a omezily další aktivity v přístavech. Následkem loňské 18denní stávky v terminálu pak byl nedostatek pohonných hmot na jihovýchodě Francie.
Zástupci lodní přepravy volají po reformě proto, aby byly francouzské přístavy schopny konkurovat rivalům. Za 20 let klesl přístav v Marseille, největší přístav ve Francii, z prvního na jedenácté místo v objemu středozemní přepravy kontejnerů a o svůj podíl stále přichází, napsala agentura Reuters.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>