Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na Brněnské přehradě opět začíná vápnění proti sinicím
 
      Brno 21. února - Na Brněnské přehradě by dnes mělo začít druhé kolo vápnění. Obnažené břehy posypou vodohospodáři vápenným hydrátem.

 
První dávku rozprášili nad nádrží loni na podzim, nyní, před jarním napouštěním, chtějí dávku zopakovat. Cílem je zhoršit životní podmínky sinic, které v nádrži žijí, aby se lidé mohli koupat co nejdéle, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Václav Horák.

Loni vodohospodáři rozprašovali 200 kilogramů látky na hektar. Nyní bude dávka dvojnásobná. Podle ředitele Povodí Moravy Miroslava Dudy podzimní vápnění vodě v nádrži ani živočichům nijak neublížilo a je možné dávku zvýšit. Při ideálním počasí budou piloti z letadel látku rozsypávat asi pět dní, vodohospodáři však očekávají, že vše bude trvat deset pracovních dní.

Odborníci z vody, do které na podzim rozsypali vápno, odebrali několikrát vzorky. Jestli je vápnění efektní a sinicím skutečně znepřístupňuje živiny obsažené v sedimentech, zjistí až z dalších rozborů. "Výsledek bude možné říct až po vegetační sezoně," uvedl Horák.

Hlavní část čištění se uskuteční v roce 2009. Voda v nádrži bude výrazně upuštěna, vodohospodáři aplikují další vápenec. Vodu v nádrži budou také provzdušňovat pomocí hadic natažených po dně. Zlepšit kvalitu vody má také výměna ryb. Kaprovité ryby chtějí rybáři mimo jiné pomocí elektrického proudu vylovit. Do nádrže po napuštění nasadí dravé ryby, které nekypří sedimenty. Kypření dna vyhovuje právě sinicím.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>