Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodě, které vyplouvají před Štědrým dnem, vezou i mraženého kapra
 
      10. prosince - Když námořníci vědí, že se nestihnou ze širého moře vrátit domů na Štědrý den, nezapomenou si před vyplutím z Čech dát do lodní ledničky mraženého kapra. Tento sladkovodní druh s bramborovým salátem u nich 24. prosince vyhrává nad sebepestřejšími plody moře.

 
Dokazují to jídelní lístky, které má ve sbírce odborník na gastronomii Václav Šmíd. Vytvořil tisíce slavnostně prostřených stolů, radil Jiřímu Menzelovi při natáčení filmu Obsluhoval jsem anglického krále a celý život vyučuje nové kuchaře a číšníky.

"Jídelní lístky z našich námořních lodí, které přepravovaly náklady, jsou raritou mé sbírky. Dostal jsem je od svých žáků, kteří jezdili jako lodní kuchaři. Mám například lístek z oslav 24. prosince na rovníku. Je podepsaný kapitánem, lodním kuchařem a stewardem a obsahuje typické pokrmy pro Vánoce," řekl . Přestože je moře plné ryb, kapra námořníci v dalekých zemích nekoupí, a tak si ho berou s sebou už při nalodění mraženého.

Ve způsobu, jak je upravený stůl a co se na něj o svátcích servíruje, dovede Šmíd číst jako ve velkém románu. "Vánoce jsou nejcitlivějším obdobím v roce a slavnostní tabule nemá být ukázkou bombastičnosti, že na to máme, ale měla by vycházet se střídmosti a skromnosti. Platí, že čím jednodušší, tím vzácnější," shrnul.


Obsluhoval následníka britského trůnu prince Charlese, princeznu Dianu či španělského krále, jeho studenti připravovali stůl pro anglickou královnu. Za 44 let pedagogické práce vyučoval na 8000 žáků, vytvářel sváteční tabule na Pražském hradě, v parlamentu, ale také třeba v dětském domově v Klánovicích.

Pracoval i v řadě cizích zemí, například v Estonsku měla jeho vánoční tabule až kuriózní úspěch. Roku 1970 tam připravoval v restauraci různé tematicky prostřené stoly, inspirací mu byly třeba tamější oblíbené sporty jako jachting, lyže či veslování. Nad atraktivními a originálními náměty však na celé čáře vyhrála klasická štědrovečerní tabule, třebaže stoly, které předtím vyzdobil, mu připadaly nápaditější. "Pak jsem pochopil - oni tehdy museli slavit jolku, ale nechtěli, proto měl 24. prosinec tak velký úspěch. Byl to vlastně takový protestsong," vysvětlil.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>