Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vědci sčítají živočichy v mořích
 
      6. prosince - Auckland (Nový Zéland) - Vědci z celého světa se pustili do závodu s časem a začali sčítat živočichy v mořích, kteří - byť nám ještě ani nejsou všichni známi - jsou ohroženi mimo jiné i vlivem oteplování klimatu.

 
Dvě stovky z celkem 2000 vědců, kteří se podílejí na registraci podmořského života v 80 zemích, zahájily minulý týden v novozélandském Aucklandu společně svou práci.

Cílem tohoto programu, který má skončit v roce 2010, je prozkoumat dosud málo známé oblasti, podmořské masívy ve velkých hloubkách a stovky metrů pod ledem Antarktidy.

"Tento výzkum nám umožní získat objektivní východisko, na jehož základě budou moci být vyhodnocovány budoucí změny podmořského života," uvedl australský vědec Michael Stoddart, který je pověřen prací v Antarktidě.

Dnes je známo asi 230.000 druhů mořských živočichů, zatímco se odhaduje, že v oceánech žije 1,4 až 1,6 milionu druhů. Současným tempem by bylo třeba nějakých 880 let, aby se sestavil jejich kompletní inventář, soudí Dennis Gordon z Novozélandského národního ústavu pro výzkum vody a ovzduší.

Dosud se vědcům podařilo v 17 studiích objevit 5300 nových forem podmořského života, počínaje nepatrnými mořskými bakteriemi a konče největšími predátory oceánů.

Jednotvárná, avšak nezbytná činnost vědcům mimo jiné umožnila objevit existenci chlupatého kraba, kterého pokřtili Yeti, či lépe poznat cesty, jimiž migrují bílí žraloci na kalifornské pobřeží. Na jaře žraloci plují přes Tichý oceán až k Havaji a na podzim dorazí k americkému kontinentu.

Studium 22 kalifornských lachtanů, kteří si v posledních letech kvůli zvýšení teploty vody zcela nově zvykli putovat daleko do Tichého oceánu, přinesla některé prvky pro odpověď na reakci mořské fauny na oteplování planety.

Podle Stoddarta jsou klimatické změny nejvíce patrné v Antarktidě, kam se připravuje 18 expedicí.

"Ještě mnohem naléhavější je pro nás pracovat v nejjižnějších zeměpisných šířkách," zdůraznil.

Heike Lotze z kanadské univerzity v Dalhousie soudí, že oblastí kolem ústí řek do moře již vymizelo sedm procent živočišných druhů žijících v mořích a že 36 procent těchto zón už ztratilo 90 procent svých původních obyvatel.

"Hlavní příčinou je lidská činnost, pak to je ztráta přirozeného prostředí a znečištění," soudí vědec.

Vědci, kteří pracují na sčítání druhů živočichů žijících v mořích, jehož první fáze skončí v roce 2010, v Aucklandu vydali výzvu, jejímž cílem je získat finance na druhou fázi sčítání, která má trvat až do roku 2020.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>