Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Začal proces týkající se zřícení můstku na lodi Queen Mary 2
 
      11. října - Paříž - Francouzská justice včera začala projednávat případ zřícení můstku na nejluxusnější dopravní lodi světa Queen Mary 2 z listopadu 2003, při němž zahynulo 16 lidí a dalších 29 bylo zraněno.

 
Soud v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire, kde se neštěstí stalo, bude do 23. října projednávat žalobu na stavitele lodi Chantiers de l'Atlantique a na jeho dodavatele firmu Endel, která můstek postavila. Tyto firmy, stejně jako po čtyřech zaměstnancích každého z obou podniků, se před soudem zodpovídají z "neúmyslného zabití a zranění", za což jim hrozí až tři roky vězení.
Neštěstí se stalo 15. listopadu 2003, v den otevřených dveří, kdy se na dokončovanou loď přišli podívat rodinní příslušníci a přátelé zaměstnanců, kteří ji stavěli. Můstek vedoucí na loď se zřítil a z výšky 18 metrů s sebou strhl celkem 45 lidí.

Expertiza ukázala, že nehodu zavinila především chyba v koncepci můstku. Obě firmy, které jsou žalovány, odpovědnost odmítají.
"Samozřejmě si nemyslíme, že chtěl někdo někoho zabít, ale oběti očekávají, že bude řečena pravda," prohlásil před zahájením procesu předseda asociace obětí neštěstí Yves Violette.

Queen Mary 2 je největší a nejpřepychovější dopravní loď světa. V Saint-Nazaire byla postavena během dvou let nákladem v přepočtu asi 22 miliard korun. Má kapacitu 2600 cestujících. Jízdenka na první její plavbu, která loni v lednu vedla z Británie na Floridu, stála v přepočtu od 100.000 do 1,3 milionu korun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>