Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Piráti žádají za ukořistěnou dánskou loď 1,5 milionu dolarů
 
      30. července - Nairobi - Dánskou loď zajatou počátkem června u somálských břehů s pětičlennou posádkou jsou piráti ochotni vydat za 1,5 milionu dolarů.

 
Loď Danica White směřovala do keňské Mombasy, kam převážela 1000 tun stavebního materiálu. "V pátek jsme byli informováni, že piráti požadují za vydání této lodi a její posádky 1,5 milionu dolarů," řekl pracovník keňské pobočky Programu na pomoc námořníkům Andrew Mwangura.

V rukou pirátů jsou podle něj ještě další tři lodě: jedna tchajwanská a dvě jihokorejské, rovněž zajaté u somálských břehů. Ve stejné zóně se také pohřešuje loď plující pod panamskou vlajkou.

U somálského pobřeží dlouhého 3700 kilometrů bylo podle statistik Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu jen od počátku letošního roku zaregistrováno nejméně 17 pirátských útoků.

Tyto přepady mimo jiné vážně ohrožují humanitární pomoc pro somálské obyvatelstvo, které je na ní závislé, upozornil v květnu Světový program OSN pro výživu (WFP). Jeho vedoucí Josette Sheeranová vyzvala mezinárodní společenství, aby zakročilo proti této "epidemii pirátství, která v současnosti brání v nasycení jednoho milionu Somálců".

Somálské vody se zařadily mezi nejnebezpečnější na světě na počátku 90. let, kdy v Somálsku klanoví vůdci svrhli dlouholetého diktátora Mohammeda Siada Barreho a poté začali bojovat mezi sebou. V zemi zavládla anarchie, což se odrazilo i na bezpečnosti námořní plavby v blízkosti tohoto východoafrického státu.

Muslimští radikálové, kteří ovládli velkou část Somálska ve druhé polovině loňského roku a prosazovali přísné islámské právo šaría, načas řádění pirátů v této části světa omezili. Po jejich svržení na konci roku se však somálské pobřeží znovu stalo černou můrou námořníků.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>