Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Bursík dnes rozhodne o stavbě kanálu u Přelouče
 
      Praha 30. března - Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) dnes rozhodne o výjimce ze zákona o ochraně přírody a krajiny pro výstavbu kanálu na Labi u Přelouče

 
Rozkladová komise mu počátkem února doporučila výjimku na stavbu za téměř dvě miliardy neudělit. Očekává se, že Bursík se bude doporučením řídit.

Kanál o délce více než tři kilometry má pro lodě zajistit splavnost Labe až do Pardubic. Náměstek hejtmana Pardubického kraje Ivo Toman, který má na starosti dopravu, již dříve ČTK řekl, že splavnění Labe je pro kraj prioritou. Má už připravený projekt na vybudování veřejného logistického centra, které by v Pardubicích propojilo různé druhy dopravy. Podle ekologů ale kanál nevratně poškodí vzácnou lokalitu Slavíkovy ostrovy, kde žijí desítky druhů chráněných živočichů a rostlin. K tomu se podle analýz ekologů lodní doprava na krátké vzdálenosti nevyplatí.

Projekt už jednou výjimku dostal. Sdružení Svoboda zvířat a Děti Země se ale proti rozhodnutí Bursíkova předchůdce, lidovce Libora Ambrozka, odvolaly a soud jim dal za pravdu.

Zakázku na stavbu připravovanou Ředitelstvím vodních cest vyhrálo v soutěži počátkem ledna konsorcium stavebních firem Skanska DS a OHL. Z oznámení o zadání zakázky vyplývá, že její celková hodnota činí 1,95 miliardy korun. Za tuto cenu má vzniknout více než tříkilometrový kanál, plavební komora s vraty a nová přemostění.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>