Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Komise vyšetřující zkázu trajektu Estonia zatajila důležitá fakta
 
      Stockholm/Tallin 8. prosince - Mezinárodní švédsko-finsko-estonská komise, která několik let vyšetřovala ztroskotání trajektu Estonia ze září 1994, zatajila veřejnosti důležitá fakta týkající se přepravy vojenského materiálu na této lodi.

 
Ve Stockholmu to oznámila švédská tisková agentura TT. Přestože komise o vojenských transportech věděla, v konečné oficiální zprávě v roce 1997 o nich neuvedla ani slovo.

Přiznání o mlžení faktů přišlo v Estonsku od bývalého šéfa komise Uno Laura. "Při našem prvním setkání popřel Laur znalosti komise o tom, že se měl na Estonii přepravovat vojenský materiál. Později ale své stanovisko změnil a znalost přiznal," řekla TT Evelyn Seppová, místopředsedkyně komise estonského parlamentu, jež nyní ztroskotání Estonie znovu vyšetřuje.

Estonia byla civilním plavidlem a cestující přepravovala na trase Stockholm-Tallinn. Její poslední cestou se stala plavba z estonské metropole ke švédským břehům v noci mezi 27. a 28. zářím 1994, při níž za bouře a velmi dramatických okolností ztroskotala v Baltu. Při tragédii, která je největším neštěstím svého druhu v poválečné Evropě, přišlo o život 852 cestujících.

Některé neoficiální hlasy ve Švédsku již před časem naznačily, že se na Estonii v osobních automobilech několikrát přepravovala i "elektronická zařízení vojenského charakteru", ovšem s tím, že žádná taková zásilka neputovala přes Balt právě v osudnou poslední noc. Komise estonského parlamentu se proto stejné otázce nově věnuje v posledním půl roce. Vyslechla již 56 osob a svou konečnou zprávu měla představit již před třemi týdny. O její formě však dosud panují spory, a tak zpráva ještě stále vydána nebyla.

Šéf nynějšího estonského vyšetřování Magnus Leivo agentuře TT řekl, že i navzdory přiznání o nedostatcích minulé zprávy nepanují podezření, že vojenské tajnosti byly příčinou zkázy trajektu, jak v minulosti tvrdili někteří radikální kritikové. Evelyn Seppová však pro stejnou agenturu vyjádřila velké překvapení nad slovy svého kolegy: "Jsem šokována tím, že něco takového říká. Nemáme žádné podklady k tvrzení o tom či onom." Podle ní zatím nelze jakékoli spekulace o poslední plavbě Estonie a o souvislostech neštěstí s vojenskými transporty ani potvrdit, ani vyvrátit.

Ačkoli nové zprávy jasno do příčin neštěstí ještě nevnášejí, potvrzují zřejmě s definitivní platností ztrátu důvěryhodnosti dosud provedených oficiálních expertiz. Švédsko, jehož občané byli nejvíce postiženi, však zatím obnovené vyšetřování odmítá a vrak Estonie je na mořském dně stále chráněn zákonem jako podmořský hrob. Každý, kdo se k němu potopí, se proto vystavuje riziku zákonného postihu od švédských úřadů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>