Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Předběžná závěrečná zpráva - SPORT Life & BIKE Brno, boat Brno, Caravaning Brno
 
      13. listopadu 2006 ? Letošní sportovní veletrhy ? 5. mezinárodní sportovní veletrh SPORT Life, 5. mezinárodní výstava lodí a vodních sportů boat Brno a 4. mezinárodní výstava karavanů a obytných automobilů Caravaning Brno

 
? potvrdily, že nabývají na důležitosti pro všechny světové firmy, a to zejména pro obchodní aktivity ve střední a východní Evropě. Brno má tak předpoklad se v budoucnu stát centrem obchodu se sportovním zbožím v tomto regionu.

Komplexu veletrhů se zúčastnilo více než 420 vystavovatelů ze šestnácti zemí, celkem obsadili 40 tisíc metrů čtverečních výstavní plochy. ?Projekt zaznamenává již od prvního ročníků konání vzestupnou tendenci, účastní se ho stále více firem z ČR i zahraničí. Například letos přijeli poprvé vystavovatelé z Belgie, Číny, Litvy a Senegalu. Výstavní plocha musela být proti minulosti rozšířena o pavilony G2 a Y. Chtěl bych poděkovat všem vystavovatelům, kteří předvedli v Brně řadu novinek. Veletrhu se zúčastnilo velké množství tuzemských i zahraničních novinářů, kteří ocenili vysokou úroveň komplexu sportovních veletrhů i jednotlivých expozic, ? uvedl vedoucí manažer projektu Petr Navrátil. Podle statistik prošlo za první tři dny branami výstaviště o 12 procent návštěvníků více než v loňském roce. Předpokládá se, že celkem si prohlédne exponáty více než 42 tisíc lidí.

Magnetem pro vystavovatele i širokou veřejnost bylo už slavnostní zahájení. Symbolickou startovní pásku přestřihla legenda světové cyklistiky Eddy Merckx, jehož následná autogramiáda trvala neuvěřitelné tři hodiny. Během čtyř dnů plných sportů se na výstavišti vystřídala plejáda špičkových sportovců. Nechyběli například Roman Šebrle, Ján Svorada, Anton Tkáč, Jiří Daler, Martina Štěpánková, paralympionik Jiří Ježek a mnozí další. Uskutečnil se křest lodí, na nichž mají zdolat Atlantický oceán při závodě Transat 650 David Křížek a snad i Daniel Vodička, kterého se zúčastnila česká jachtařská elita. Například Tomáš Musil, Veronika Fenclová, Jakub Kozelský a Lukáš Neumann. Zajímavá byla expozice historických kol, kde se denně scházeli nestoři české cyklistiky.

K novinkám veletrhu patřil golf. Zdařilý projekt v pavilonu A2 poutal velkou pozornost návštěvníků, pořadatelé pro ně totiž připravili čtyři odpaliště a jeden green, aby si všichni mohli tuto hru vyzkoušet. Lákadlem pro zájemce bylo vystoupení našeho profesionálního hráče golfu Alana Babického a známého zpěváka, herce a amatérského golfisty Ondřeje Havelky, kteří zasvěcovali přítomné do tajů této hry. K její popularizaci přispěl i čerstvý Atlet roku Roman Šebrle, nadšený vyznavač golfu.

Nově se prezentoval pétanque, na výstavišti byl vyhrazen jeden den pro handicapované děti, zaházet si koulemi měla možnost i široká veřejnost.

V rámci doprovodného programu se opět uskutečnilo více než 200 akcí. Největší hvězdou závodu horských kol MERIDA SPORT Life Cup byl olympijský medailista José Antonio Hermida Ramos ze Španělska. Konal se Mezinárodní veletržní pohár v pétanque, kterého se zúčastnily týmy z ČR, Polska, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Francie. Tradičně nechyběla největší spinningová akce ve střední Evropě, při níž se vystřídalo na kolech celkem 650 mužů a žen. Mezinárodní účast zaznamenalo také Mistrovství ČR v biketrialu. Opět se rozšířila nabídka ukázek adrenalinových sportů, zaujal též festival horských filmů BMFF WT.

Potvrdilo se, že na významu získává mezinárodní výstava boat Brno, především se zlepšilo vybavení vystavených lodí a vzrůstá serióznost nabídek jejich pronájmu. Ukazuje se, že země bez moře jsou lepším zákazníkem než přímořské státy. Jde o psychologický aspekt, lidem se po moři stýská, protože jej nevidí každý den. Dokládá to i skutečnost, že mezi návštěvníky byli zájemci z ČR, Ukrajiny, Maďarska, Slovenska a Rakouska.

Boom zaznamenala výstava Caravaning Brno, v pavilonech G1 a F nebylo především o víkendu k hnutí. Poprvé se jí zúčastnila značka HYMER, která patří k nejúspěšnějším výrobcům karavanů a obytných automobilů na světě. Prezentovali se na něm všichni významní výrobci, výstavní plocha proti minulému ročníku opět vzrostla. Firmy představily ?bydlení na čtyřech kolech? ve spojení s automobily s novými výkonnými motory a vylepšenými podvozky. Ukázalo se, že v ČR fandí tomuto způsobu cestování mladší rodiny, zatímco v západní části Evropy holdují karavaningu spíše senioři.


David Křížek: Nejhorší místa v minitransatu budou Biskajský záliv a rovníková bezvětří

Lodě, Atlantik FT a CK Fischer, na nichž mají zdolat Atlantický oceán při závodě minitransat David Křížek a zřejmě také Daniel Vodička, pokřtily v sobotu na veletrhu boat Brno v pavilonu Z Miss ČR Lucie Váchová a dálková plavkyně Yveta Hlaváčová. Slavnostního křtu se zúčastnila česká jachtařská elita, například Tomáš Musil, Veronika Fenclová, Jakub Kozelský a Lukáš Neumann.

Náš známý jachtař Křížek se už na tento závod osamělých mořeplavců kvalifikoval, Vodička se o to pokusí v jarní sezoně 2007. ?Obě lodě jsou 6,8 metrů dlouhé a mají extrémně dlouhé stěžně o výšce 11 metrů. Dá se říci, že si na těchto plavidlech člověk hodně zaskáče, zažil jsem už více než pětimetrové vlny,? uvedl Křížek. Ten si účast na minitransat zajistil na nejtěžším závodu letošní sezóny ve třídě Classe Mini ?Les Sables - Azores?. Oba jachtaři tvrdí, že nejtěžší je čeká v Biskajském zálivu a nesmírně těžká budou bezvětří v oblastech rovníku. Příprava na vlastní závod bude probíhat už od února 2007 ve Středozemním moři a poté v Bretani, kde se chtějí zdokonalit v navigaci. Hlavní závod bude odstartován příští rok na podzim, cesta z Francie do Brazílie má více než 5000 mil. Znamená to, že závodníci budou muset strávit kolem třiceti dnů na moři.

Od dob legendárního jachtaře Richarda Konkolského neměl český jachting zastoupení v žádném z prestižnějších oceánských závodů. Projekt Atlantic Minitransat poprvé v historii naší země umožnil zúčastnit se prestižního sólového závodu přes Atlantický oceán. ?Rozhodli jsme se uskutečnit extrémní projekt, jehož vrcholem bude účast v závodu, který vždy byl a stále je vstupní branou mezi světovou elitu nejvyšší třídy oceánského jachtingu,? doplnil Křížek. Zajímavé je, že o sólový jachting je mnohem větší zájem v Evropě než ve Spojených státech.


Příští ročník veletrhů SPORT Life, boat Brno a Caravaning Brno se koná 8. - 11. 11. 2007.

www.bvv.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>