Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
První umělý ostrov u Dubaje - nový domov pro ryby a delfíny
 
      3. listopadu - Dubaj - První z uměle vybudovaných ostrovů na moři u Dubaje, Palma Džubajrá, jehož výstavba začala před pěti lety, přivítá již brzy své první obyvatele.

 
S příchodem prvních ostrovanů ale nekončí debaty o vlivu těchto ohromujících staveb na životní prostředí. "Tyto projekty mají pro naši zemi mnoho kladů," říká místní ochránce životního prostředí Ibráhím Zubí. Podle něj především zlepšují reputaci Dubaje, ale také nastolují otázku budoucnosti přírodních zdrojů.

Několik kilometrů od Palmy Džubajrá, obrovského ostrovu ve formě palmy o rozměrech pět krát pět kilometrů, se staví další obří umělé souostroví s názvem Svět. Toto dílo tvořené 300 ostrovy má být viditelné z vesmíru v podobě mapy světa. Hotové by mělo být v roce 2008.
Souostroví Svět i další tři umělé ostrovy - Palma Džubajrá, Palma Džabal Alí a Palma Dajrá - jsou dílem společnosti Nachíl, developerské firmy kontrolované emirátem Dubaj.

Nachíl již oznámil, že do konce roku - o půl roku později, než se plánovalo - začne předávat klíče vlastníkům 3900 bytů a vil na ostrově Palma Džubajrá. Nejluxusnější vily stojí přes čtyři miliony dolarů.
"První obyvatelé ostrova zde budou bydlet v první polovině prosince," říká mluvčí společnosti.

Tomu bude předcházet masivní reklamní kampaň, která začne 9. listopadu v Londýně, kdy se má nad hlavními památkami města vznášet obří vzducholoď najatá Nachílem. Ta má upozornit na měřítka ostrovů a představit je jako nový div světa. Reklamní kampaň poté zasáhne i Paříž, Milán, Řím a Káhiru, čímž chce poukázat na klíčový význam evropských investorů na výstavbu ostrovů.
Nedaleko Dubaje pokračují práce na výstavbě dvou dalších umělých ostrovů převážně ve formě palmy, ještě větších než Palma Džubajrá. Západně položená Palma Džabal Alí, ostrovy o polovinu větší než Palma Džubajrá, mají vypadat ze vzduchu také jako verše arabské poezie, východní Palma Dajrá má tvořit půlměsíc 18 kilometrů dlouhý a devět kilometrů široký.

Celý projet výstavby umělých ostrovů začal v roce 2004; nyní je postaveno pouze třináct procent celého projektu. Při výstavbě se používá zejména písek, těžený z moře podél pobřeží. Podle Nachílu je ale již prodána polovina budoucích staveb.
Stále ještě ale není zcela jasný vliv těchto objektů na životní prostředí v moři u Dubaje. "Ekologie je pro nás velmi důležitá," říká mluvčí Nachílu Adnan Dáud s tím, že před výstavbou těchto ostrovů byla tato část Perského zálivu zejména migrační oblastí pro ryby. Nyní se v těchto ostrovech podle Dáuda zabydlelo na 15 druhů ryb a objevili se zde i delfíni.

O tom ale pochybuje Ibráhím Zubí, šéf sekce životního prostředí ve společnosti potápěčů ve Spojených arabských emirátech. Přiznává pozitivní aspekty projetu, jako jsou nové pláže, nová místa na potápění či výskyt delfínů, stavbařům ale má za zlé zejména "nedostatek komunikace". "Chtěli jsme s nimi spolupracovat, oni to ale ignorovali," naříká.
Zároveň ale vidí ohromný rozvoj Dubaje. "To, co se v Evropě dělalo padesát let, je tady hotové za pět," uzavírá.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>