Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na jihu Prahy by mohla vzniknout tři velká jezera
 
      21. února - Blízko soutoku Vltavy a Berounky na jihu Prahy by mohla vzniknout tři velká jezera.

 
Blízko soutoku Vltavy a Berounky na jihu Prahy by mohla vzniknout tři velká jezera. V záplavové oblasti mezi Velkou Chuchlí, Radotínem a Zbraslaví mají pomoci k lepšímu zadržování vody v případě povodní. Měla by také vytvořit rekreační zázemí pro metropoli, řekl ČTK primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS).

Jedna velká vodní plocha má být zhruba mezi chuchelským dostihovým závodištěm a Radotínem, druhá přibližně v místech radotínských skleníků a třetí na pozemcích mezi Berounkou a Strakonickou ulicí. Jsou to desítky hektarů pozemků rekreačního zázemí, kterým by protékala Berounka, uvedl Bürgermeister.

V oblasti jsou podle něho ložiska štěrkopísku, jezera by měla vzniknout jejich těžbou. Pozemky však nepatří městu, v restitucích je získali soukromí vlastníci. Majetkové vztahy u některých parcel jsou prý navíc poměrně složité

Magistrát by chtěl podle náměstka odkoupit pozemky jižně od závodiště, a to za cenu vytěžených parcel prakticky bez hodnoty. Jde o to, aby jezera byla veřejně přístupná. "Ložiska ať si vytěží, kdo to umí a kdo má právo s tímto materiálem obchodovat. Jednání se vedou," podotkl Bürgermeister.

Zásoby štěrkopísku by podle něho měly sloužit k výstavbě vnějšího automobilového obchvatu na jihu metropole. Jinak by se tento materiál musel vozit po řece, po železnici nebo nákladními automobily. Práce na okruhu by mohly začít už letos. "Je i ekologicky užitečné právě teď ložiska využít," řekl náměstek.

Plánovaná jezera by se mohla podle něho stát realitou do deseti let. "Byl bych rád, aby to nezůstalo jen výkresem v územním plánu," poznamenal Bürgermeister.

Radotínský nákladní přístav na Berounce zůstane. Podle náměstka se nebude rozšiřovat. Územní plán předpokládá, že na jednom z jezer, přibližně v místě skleníků, by mohl vzniknout nový přístav pro rekreační plavidla. Nový přístav by ale musel postavit soukromý investor.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>