Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Málo známý švédský mecenáš věnoval 1,5 miliardy Kč na ekologii
 
      24. ledna - STOCKHOLM - Plných 500 milionů švédských korun (přes 1,5 miliardy Kč) daroval na počátku listopadu na výzkum znečištění Baltského moře málo známý švédský finančník Björn Carlson.

 
Sedmdesátiletý Carlson svůj soukromý příspěvek poukázal Královské vědecké akademii ve Stockholmu. Akademie bude výzkum, který má zamezit hrozícím ekologickým katastrofám v Baltu, provádět v součinnosti s mezinárodními odborníky. Pod správou nově zřízené nadace bude řada projektů přispívajících k vytčenému cíli podporována a financována po dobu příštích deseti až patnácti let.

"Celý život se věnuji jachtingu ve Stockholmském souostroví a sleduji, jak se situace neustále zhoršuje," posteskl si štědrý dárce. "Viditelnost je stále horší, tam, kde byly dřív ryby, už dnes nejsou, a to člověku stačí, aby pochopil. Samozřejmě, že pomoc potřebuje mnohem víc moří, ale Balt je mému srdci nejbližší," dodal. Na myšlenku pomoci prý přišel v roce 1999, když za miliardu švédských korun prodal svou firmu Carlson Investment Management. Královská vědecká akademie ve švédském hlavním městě, která krom jiného vybírá i laureáty za vědecké Nobelovy ceny, je pro Carlsona zárukou kvality a serióznosti podporovaného výzkumu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>