Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Přípravu lodi na Americký pohár narušila srážka s velrybou
 
      15.únoŕa - Dvě zranění a jeden muž přes palubu - to je výsledek srážky jihoafrické lodi Shosholoza s velrybou jižní nedaleko Kapského města.

 
Posádka pětadvacetimetrové lodi se v jihoafrických vodách připravovala na kvalifikační regaty pro start v Americkém poháru 2007. V důsledku nenadálé kolize s kytovcem, který dorůstá až do velikosti 16 metrů, jeden z členů týmu vypadl z lodi, šéf posádky Geoff Meek si poranil koleno a navigátor Marc Lagesse vyvázl z pohmožděnou klíční kostí. Muže přes palubu vytáhl po chvíli z vody záchranný člun.

"Náhlý náraz úplně zastavil jachtu," napsala posádka v oficiálním sdělení. Podle agentury AP lze skupiny velryb občas z pobřeží u Kapského města pozorovat, třebaže se zdržují převážně v klidnější oblasti False Bay. "Vždy si dáváme pozor na předměty ve vodě, ale kýl je čtyři metry pod hladinou a tahle velryba musela být prostě hluboko pod námi," uvedl manažer týmu Paul Standbridge. "Posádka je pořádně otřesena, řada z nich má drobná zranění na rukách z toho, jak se snažili něčeho zachytit při nárazu," dodal Standbridge. Shosholoza je první jihoafrickou jachtou bojující o Americký pohár. Titul ve 32. ročníku v roce 2007 bude obhajovat švýcarský Alinghi. V následujících dvou letech se uskuteční vyřazovací boje vyzyvatelů o právo nastoupit ve finále proti Švýcarům.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>