Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lenka Šmídová na 470
 
      10. února - Spolupráce s olympijským vítězem třídy 470 Kevinem Burnhamem z USA má pomoci Lence Šmídové naučit se jezdit právě v této dvouposádkové kategorii.

 
K ní chce stříbrná medailistka z Atén přestoupit kvůli tomu, že její třída Evropa byla pro hry v Pekingu nahrazena malou plachetnicí s názvem Laser Radial. Svou dosavadní loď "Létající Bobinu", jíž chtěla v aukci zpeněžit, však možná letos ještě použije na závody. "Na olympiádě jsem se byla podívat na atletice a byl tam Kevin, tak jsem si k němu sedla a dali jsme se do řeči. Nebála jsem se ho požádat a on se neobrátil zády a přislíbil mi pomoc," vrátila se k samotnému začátku spolupráce. Vše je prý však pouze v zárodku. "Je fajn člověk, ale je hodně časově vytížen, takže uvidíme," pokrčila rameny. Burnham by s ní jezdil na lodi nebo případně vedle na motorovém člunu a dával by rady. Šmídová na lodi třídy 470 nikdy v životě neseděla, jednu už má ale připravenou v Polsku k vyzvednutí. "Snad příští týden si jí přivezu," věřila. Uvažuje, že si jednu pořídí i na Floridě, aby neměla kvůli tréninku v budoucnu potíže s dopravou. Radial jí totiž nenadchnul, třebaže na nedávném Světovém poháru v Miami na ní skončila třetí. "Ta loď má dvě pozitiva. Dobře se na ní opaluje a kdybych si chtěla pokecat s jachtařkami kolem, tak to jde dobře, protože plachta nedělá randál," vtipkovala Šmídová. "Je to krok zpátky," uvedla už vážně. Úplně jí ale ještě neodepsala, přestože je na ní zhruba o 14 kilogramu lehčí, než by potřebovala. "Třeba to na 470 nepůjde a budu se muset k proklínanému Radialu vrátit," řekla. Nejžhavější adeptkou na doplnění posádky nové lodě je Šmídové starší sestra Pavla. "Už to má doma všechno vyřešené, už v tom má jasno. Je rozhodnuta do toho jít se mnou," uvedla nejlepší česká jachtařka. "Ale nechci nic říkat dopředu, uvidíme, jak nám to půjde," pravila.

První trénink čeká sourozeneckou dvojici na začátku března buď v Chorvatskou, nebo na Floridě. Ani dosavadní loď ze třídy Evropy 'Flying Bobina' nepůjde do důchodu. Šmídová totiž uvažuje, že by na ní v letošní sezoně odjela mistrovství světa nebo Evropy. "Pokud budu mít v tom termínu čas, je to možné," prohlásila. Světový šampionát je však v Číně. "To by bylo hodně náročně," připustila. Ani ME není blízko, koná se ve Finsku. "Takže uvidím. Ale olympijský materiál je vynikající, byla by škoda dát ho do frcu," uvedla. Na aténský úspěch pomyslela po dlouhé době dnes. Šmídová ani neví, kde doma stříbro má. "Ale není ztracené, nebojte," usmívala se jachtařka při vzpomínce na událost při slavnostním zakončení, kdy jí medaile vypadla z kapsy a našla jí až uklízečka. "Ani mi ještě na ní neposlali tu krabičku," litovala. "Budu muset něco koupit," řekla. To však chvilku potrvá, neboť diplom za sedmé místo ze Sydney si Šmídová nechala zarámovat po dvou letech. Sympatická blondýnka smekla klobouk před výkonem britské jachtařky Ellen MacArthurové, která nejrychleji na světě sama na lodi objela zeměkouli. "Skvělý výkon," uznala Lenka. "Na to bych si netroufla ani náhodou, vy jo?" usmívala se na novináře. "Ale s olympijským jachtingem se to nedá srovnat. Navíc za jejím výkonem stojí stovka dalších lidí," dodala.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>