Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Korálové útesy se budou z tsunami zotavovat řadu let
 
      3.ledna - Prosincové zemětřesení a ničivé vlny vážně poškodily vzácné korálové útesy a mangrovové lesy v jihovýchodní Asii. Podle expertů potrvá pravděpodobně řadu let, než se tyto ekosystémy z přírodní katastrofy vzpamatují.

 
Zdevastovány byly především potápěčské ráje kolem atolů v oblasti Malediv a jižního Thajska. Korály tvořící útesy přitom dorůstají rychlostí pouhého půl centimetru za rok. "Některé z útesů okolo (thajského) Pchúketu a Srí Lanky budou patrně dost vážně poničené, protože na ně vlny narazily dost blízko u břehu," soudí profesor mořské biologie z univerzity v Melbourne Michael Keogh. "Mocná síla těchto vln se totiž projeví, právě když se přiblíží k břehu a k mělčině," dodává. "Korálové útesy trpí již při cyklonech, ale tsunami způsobilo násilným mechanickým úderem na - již beztak (lidskými aktivitami) rozdrobeném - pobřeží závažné škody," potvrzuje francouzský oceánograf Jacques Merle.

Pohromu znamenal živel také pro farmy pro chov mořských živočichů při thajském pobřeží či mangrovové porosty, jež slouží jako místa reprodukce pro ryby a krevety, domov pro kraby, hnízdiště ptáků a území lovu dravců. Naopak živočichové přebývající v hloubkách moří a oceánů, jako velryby a delfíni, zřejmě zkáze unikli a není třeba si dělat obavy do budoucna ani o jejich potravu či rozmnožování, tvrdí John Michel z australské organizace pro vědecký a průmyslový výzkum (CSIRO). "Delfíni dokážou ve vodě takovéto věci vycítit a pravděpodobně zamířili do větších hloubek, kde byli v bezpečí," říká Michel. "Otevřené moře bude zřejmě zcela bez újmy. Postiženy byly jedině přílivové oblasti - zvířata a další živé organismy vyskytující se přímo u břehů," domnívá se. Jiní vědci s Michelem ovšem nesouhlasí a připomínají velké množství ryb vyvržených tsunami na břehy.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>