Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Rozšíření Evropské unie by mohlo ohrozit Dunaj
 
      Rozšíření Evropské unie může s sebou přinést větší znečištění Dunaje, může jej ale paradoxně také snížit. Tvrdí to Mezinárodní výbor pro ochranu Dunaje(IPCDR).

 
"Musíme dávat pozor, abychom se nevrátili na úroveň znečištění před pádem železné opony," varoval nedávno předseda
výboru Philipp Weller.

Francouzský deník Libération dnes připomíná, že v 90. letech byla v bývalém komunistickém bloku uzavřena řada továren, které velmi znečišovaly životní prostředí. "Očekávané oživení průmyslových aktivit souvisejících s rozšířením EU může mít neblahé dopady na životní prostředí," píše.

List vzpomíná na ekologickou katastrofu v rumunském Baia Mare, kde v lednu 2000 uniklo do Tisy ze zlatého dolu velké množství kyanidu, který prakticky vyhubil veškerý život v řece.Druhou nejdelší evropskou řeku Dunaj však ohrožuje také zemědělství. Mluvčí výboru Jasmine Bachmannová upozorňuje, že v nových členských státech by se mohlo používat více hnojiv než doposud. Nadějí by mohla být pouze společná zemědělská politika EU, jejíž systém dotací podporuje záchranu krajiny.

Dopad má i nadále říční doprava. "I když je v úpadku, má stále silnou lobby," tvrdí Bachmannová. Jde podle ní především o výstavbu splavů a plavebních komor. Kvůli nim mimo jiné klesají spodní vody, což vede k problémům se zásobováním pitnou vodou. Zpomalení průtoku vody navíc způsobuje velké nánosy písku,které je potřeba odstraňovat. Při výstavbě hrází se také často zapomíná na ryby, kterým se tak řekou hůře proplouvá. Kde jsou ty časy, kdy na vídeňských trzích bylo možné dostat jesetery, jak dokazují fotografie z 19. století, uzavírá Libération.

CTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>