Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Oceán nechce vydat "jihoafrický Titanic", lovec vzdal pátrání
 
      Lovec vraků, který více než dvě desetiletí strávil hledáním parníku přezdívaného "jihoafrický Titanic", v úterý oznámil, že definitivně končí s pátráním.

 
Jak píše agentura Reuters, k tomuto závěru dospěl poté, co byla neúspěšná další z řady jeho expedic. Britský luxusní parník Waratah zmizel při své druhé plavbě z Austrálie v bouři v roce 1909 kdesi u východního pobřeží Jihoafrické republiky i se všemi 211 pasažéry a členy posádky. Od té doby po něm pátrala řada týmů - avšak zcela bez úspěchu. "Nemohu pokračovat do nekonečna... pátráním po této lodi jsem strávil 22 let," uvedl lovec vraků, potápěč a filmař Emlyn Brown. "Jsem vyčerpaný... vůbec v tuto chvíli nevím, kde dál hledat." Browna v pátrání od 80. let minulého století finančně podporoval i americký spisovatel a milionář Clive Cussler, autor knihy Vyzvedněte Titanic! Při pátrání používal sonar, kterým prohledával oblast o rozměrech 200 čtverečních kilometrů, v níž by se měl vrak nejspíš nacházet. Ani výkonné přístroje však žádný průlom v hledání nepřinesly.

Podobně jako mnohem známější Titanic, který se potopil o tři roky později, byl i Waratah ve své době považován za nepotopitelný. Měl oddělené příčky, které měly v případě průniku vody zabránit jejímu dalšímu šíření. Někteří kritici však upozorňovali, že loď byla příliš těžká a nestabilní. Jeden z cestujících, který plavidlo opustil v Durbanu před tím, než se vydalo na další cestu do Kapského Města, řekl, že se mu při předcházející cestě ve snu zdálo, jak se Waratah převrhl a potopil po nárazu velké vlny. Když pak loď nedorazila do Kapského města, kde se měla cestou do Londýna zastavit, vydalo se po ní pátrat několik plavidel britského námořnictva; žádné trosky ani nikoho z posádky či cestujících však nenašla. "Určitě toho nelituji," řekl Brown o svém více než dvacetiletém pátrání. "Myslím však, že je čas, abych si našel nějakou normální práci."

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>