Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Sochař Novotný oslaví vstup do EU plavbou po čtyřech zemích
 
      Na plavbu po čtyřech zemích Evropské unie, z nichž tři jsou ve společenství nováčky, se včera vydala 6,5 metru dlouhá loď, kterou z černého topolu vytesal sochař Vít Novotný.

 
Cestou po Česku, Slovensku, Rakousku a Maďarsku oslaví umělec rozšíření unie. "Plavidlo je spíše uměleckým dílem než lodí. Místo galerie je právě voda pro tento exponát nejvhodnějším výstavním místem," řekl umělec před vyplutím. Loď vznikla z kmene mohutného topolu pokáceného v největším polesí v Česku, které se jmenuje Soutok a leží u Lanžhotu. Strom stál nedaleko místa, kde se scházejí hranice tří států: Česka, Slovenska a Rakouska. Jeho přetvoření v loď trvalo dva měsíce. Přibližně 1000 kilogramů těžký člun ráno v Mikulově naložil jeřáb na nákladní vůz, který jej převezl na řeku Dyji v nedaleké Břeclavi. Za přihlížení stovek zvědavců autor s přáteli své dílo také pokřtil. "Jde o umělecký předmět. Vždy jsme mu říkali loď a u toho také zůstalo," prohlásil Novotný. Loď uveze osm lidí. Na její cestě po unii jej doprovází flotila tvořená záchrannými čluny, výletní lodí a také lodí - pojízdnou dílnou, kterou lze využít v případě nutných oprav. Včera měl Novotný dorazit do Moravského svatého Jána a později i do rakouského Hohenau. Z Dyje popluje loď do Moravy a pak do Dunaje. V Bratislavě bude přivítána v úterý večer. Slovenskou metropolí by jej měla provázet flotila výletních lodí a na břehu kolona historických vozidel. Až počátkem července pak budou moci Novotného oživlé umění obdivovat zvědavci v slovenském Štúrovu a maďarské Ostrihomi.

Celý projekt přišel asi na 100.000 korun. Novotný na něj žádal peníze z několika grantů, ale neuspěl. "Nejhorší bylo jednání o tom, zda můžeme lodí přejíždět z území jednoho státu do druhého. Snad už to teď bude po vstupu do unie lepší," doplnil umělec. Celý projekt zastřešuje Slovenské technické muzeum. V jeho sbírkách je již jedno netradiční dílo tohoto umělce - pojízdný dřevěný kabriolet. Vznikl před dvěma roky. Novotný do něj umístil motor a objížděl s ním Česko. Touto prezentací zakončil předloni i tradiční mikulovské výtvarné sympozium Dílna. Novotný tvoří rád díla, s nimiž může vyrazit ven z galerií. Jedním z nich je například pětimetrová dřevěná raketa Cérka 1. Vznikla na objednávku valašského krále Bolka Polívky, který s ní chtěl doletět na Měsíc a vysadit na něm švestkový sad. Při akci Olšany Open v roce 2002 ale dílo nevzlétlo. Novotný byl za to králem odsouzen k smrti. Poprava měla mít podobu upití slivovicí, na poslední chvíli od ní ale bylo upuštěno.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>