Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Potopenou loď je třeba rozřezat, vytažena má být v pondělí
 
      Vytažení české lodi LABE 11 ze dna hamburského přístavu je opět o den odloženo. "Je to z důvodu toho, že se nakonec ukázalo, že loď není rozdělena na dvě části, je spojena," vysvětlil dnes ČTKi ředitel divize rejdařství ČSPL Děčín Lubomír Fojtů.

 
V hamburském přístavu už je na pontonech připraven velký
jeřáb, který by měl v pondělí začít s vyzdvihováním plavidla.
"V současné době probíhají potápěčské práce, rozřezává se s
tím, že důležitým aspektem je to, aby nedošlo k porušení bodu zlomu," vysvětlil Fojtů. Potápěči používají speciální podvodní přístroje, práci jim ovšem komplikuje nízká viditelnost ve vodě, pracují prý pod vodou takřka po hmatu.
V orientaci jim pomáhá i přítomnost další české lodi LABE 3
na místě, plavidlo typově stejné jako potopená loď. Do LABE 3 byl naložen apatit z potopené lodi. Jde o surovinu pro lovosickou Lovochemii. Na palubě LABE 11 ho v okamžiku nehody bylo zhruba 800 tun.
V pondělí by definitivně měla být vytažena alespoň jedna část lodi. Experti pak budou podle zlomu v plavidle zjišťovat příčiny nehody. Podle Fojtů ale odklad o den není komplikací ani z finančního hlediska. "Nedochází zatím k narušení harmonogramu, v zásadě se počítalo s tím, že může dojít k posunu o jeden nebo dva dní," řekl.
Co se s potopenou lodí stane po vytažení, se zatím neví. Měla by to říci až pojišťovna. Čeští rejdaři jsou rádi, že se jim podařilo zajistit techniku potřebnou k vytažení lodi. Jeřáb, který bude LABE 11 vytahovat, je podle Fojtů snad jeden na celou severní Evropu. Kdyby se nepodařilo jej "nasmlouvat" včas, mohla by LABE 11 zůstat v bahně hamburského přístavu mnohem déle.
Loď se potopila při nakládání apatitu v noci na 15. ledna.
Tři členové posádky, kteří byli v té chvíli na palubě, se
zachránili. Loď LABE 11 je dlouhá 80 metrů a široká 9,2 metru, její tonáž činí 1200 tun a byla stará asi 25 let.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>